Enyhe büntetést kapott a svájci kém Németországban

Vágólapra másolva!
Kémkedés miatt elítéltek csütörtökön egy svájci állampolgárt Németországban.
Vágólapra másolva!

A német sajtóban Daniel M. néven azonosított férfi a frankfurti tartományi felsőbíróság ítélete szerint a svájci hírszerző szolgálat megbízásából adatokat gyűjtött az észak-rajna-vesztfáliai tartományi pénzügyőrség nyomozóiról.

Fel kellett derítenie, miként jutnak el a német hatósághoz svájci bankokból származó adatbázisok, amelyek a pénzüket Svájcba menekítő német adócsalókról tartalmaznak információkat.

Az 54 éves férfi ezért egy év tíz hónap felfüggesztett szabadságvesztés büntetést és 25 ezer euró (7,8 millió forint) pénzbüntetést kapott, így szabadon távozhatott a bíróságról. A viszonylag enyhe büntetés annak tulajdonítható, hogy részletes vallomást tett.

A per egy német-svájci konfliktussal, az úgynevezett adó-CD-üggyel van kapcsolatban. A konfliktus 2010-ben robbant ki, amikor az észak-rajna-vesztfáliai pénzügyminisztérium megvásárolt egy adathordozót a Crédit Suisse svájci nagybank adókerüléssel gyanúsítható német ügyfeleiről szóló információkkal.

Azóta csaknem egy tucat ilyen CD-t vagy más adathordozót vásároltak a német pénzügyőrség egyes tartományi szervezetei a helyi – szociáldemokrata, vagy pedig zöldpárti vezetésű – kormány utasítására, a svájci vezetés tiltakozásának dacára.

Az adatbázisok beszerzéséről szóló hírek hatására általában hirtelen megugrott az önrevíziót kérő, eltitkolt jövedelmüket bevalló magánszemélyek száma, és a tartományi kormányok milliárd eurós nagyságrendű bevételhez jutottak. Észak-Rajna-Vesztfália államháztartásában például 7 milliárd euró bevétel keletkezett 2010 óta az adó CD-k adatai alapján indított eljárások révén.

Német becslések szerint német magánszemélyek több mint 60 milliárd eurót helyezhettek el Svájcban adókerülés céljával.