Fegyvert viselhetnek az oslói repülőtéren járőröző rendőrök

Vágólapra másolva!
A norvég kormány csütörtökön jóváhagyta azt az intézkedést, amelynek keretében felfegyverzik az ország legnagyobb repülőterének számító oslói repülőtéren járőröző rendőröket az elkövetkező három hónapra.
Vágólapra másolva!

Per-Willy Amundsen norvég igazságügyi és közbiztonsági miniszter az újságíróknak nyilatkozva elmondta: bármi is történne az oslói repülőtéren, a lehetséges kár jelentős lenne.

Az oslói repülőtér egy olyan nagykiterjedésű, nyitott nyílt terület, amelyen naponta rendkívül sok ember halad át – tette hozzá Amundsen.

Norvégiában a rendőrök általában fegyvertelenül teljesítenek szolgálatot, a fegyvereket általában a járműveikben tárolják a rendőrségi erők tagjai egy 2013-as intézkedés nyomán. E határozatot megelőzően a fegyvereket még a rendőrőrsökön tartották.

A norvég törvényhozás három hónapos időszakra tette lehetővé az oslói repülőtéren szolgálatot teljesítő rendőrök fegyverviselését, ami további nyolc héttel meghosszabbítható.

Az igazságügyi és közbiztonsági tárca jelenleg annak módját keresi, hogy az ideiglenes fegyverviselési engedélyt állandóvá tegye az oslói mellett egyéb norvég repülőtereken is.

A minisztérium tervét mind a repülőterek biztonságáért felelős szolgáltató, mind a repülőtereket üzemeltető cég támogatja.