Az M-13 bandát gyanúsítják három tizenéves megölésével

Vágólapra másolva!
A közép-amerikai országból, Salvadorból származó bűnözőket az USA-ban az M-13 nevű szervezet fogja össze, amelynek sok ezer tagja van. New York Long Island nevű részén is legalább ezren élnek közülük. Feltehetően ők végeztek három középiskolással, de ezt a hatóságok egyelőre nem erősítették meg.
Vágólapra másolva!

Az Associated Press jelentése szerint 2016 májusában nyilvánítottak eltűntnek három tizenévest. Kerin Pineda 19, Anger Soler és Javier Castello pedig 16 évesek voltak, osztálytársak a Freeport High Schoolban és közeli barátok. Anger Soler maradványait egy erdős részen találták meg idén októberben, majd néhány nappal később ettől a helyszíntől nyolc kilométernyire, a Cow Meadow Parkban rábukkantak Kerin Pineda és Javier Castillo holttestére.

Az FBI csak annyit közölt nem hivatalosan, hogy a haláleseteknek köze van a rettegett M-13 bandához, de a folyamatban lévő nyomozásról részleteket nem árultak el. Megindultak a találgatások, hogy mi lehetett a gyilkosságok indítéka. Vannak, akik azt feltételezik, hogy a tizenéves fiúk csatlakoztak az M-13-hoz, de valamit elrontottak és büntetésből ölték meg őket. Kerin Pineda édesanyja viszont azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az ő fia nem volt bűnöző, sőt rendőrtiszt szeretett volna lenni.

Az M-13 mint valami ősi és kegyetlen törvények szerint élő törzs fogja össze a tagjait, akiknek csekély esélyük van a társadalomba való beilleszkedésre. Sokan közülük illegálisan tartózkodnak az Egyesült Államokban. Long Islanden a tavalyi évben a három fiúval együtt összesen 25 gyilkosságot hoznak kapcsolatba az M-13-mal. Tucatnyi bandatagot sikerült is letartóztatni, de számuk elenyésző az ezernyi szabadlábon lévő elszánt bűnözőhöz képest.

A helyzet súlyosságát mutatja,

hogy 2017 májusában Donald Trump elnök és Jeff Sessions amerikai főügyész személyesen látogattak el Long Islandre és szövetségi segítséget ígértek az erőszakhullám megfékezésében.

A találgatások között az is szerepel, hogy a három tizenéves áldozatnak semmi köze nem volt az M-13-hoz, hanem a haláluk csak része volt egyfajta brutális beavatási folyamatnak. Az M-13 minden helyzetben megvédi tagjait, de

cserébe feltétlen hűséget vár el tőlük, minden parancsot teljesíteniük kell.

Ha valaki csatlakozni akar az M-13-hoz bizonyítania kell, hogy a vezetők utasítására akár minden különösebb ok nélkül is hajlandó embert ölni. Lehetséges, hogy a három tizenéves fiú gyilkosait a környezetükben kell keresni azok között, akik a tavalyi év során váltak bandataggá, és ennek három ártatlan ember élete volt az ára.