Ukrajna megszakíthatja a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal

Vágólapra másolva!
A kijevi parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága javasolhatja, hogy a Donyec-medence visszaintegrálásáról szóló törvényjavaslat zárórendelkezései közé tegyenek bele egy olyan szövegrészt, amely kötelezi az ukrán kormányt a diplomáciai kapcsolatok megszüntetésére Oroszországgal – erősítette meg az orosz sajtóértesülést Ivan Vinnik ukrán parlamenti képviselő, a bizottság titkára szerdán újságíróknak.
Vágólapra másolva!

Az UNIAN hírügynökség szerdán jelentette, hogy a Kommerszant orosz napilap adott erről hírt meg nem nevezett ukrán parlamenti forrásra hivatkozva.

A Petro Porosenko ukrán elnök mögött álló tömörüléshez tartozó Vinnik az ukrán-orosz diplomáciai kapcsolatok megszüntetéséről szólva kijelentette: ez a gyakorlat a világban, és

ez felel meg a nemzetközi normáknak abban az esetben, ha egy ország a másikat agresszornak és megszállónak minősíti.

A Donyec-medence Ukrajnához történő visszacsatolásáról szóló, Oroszországot agresszornak minősítő államfői törvényjavaslatot október 6-án szavazta meg első olvasásban a kijevi törvényhozás.

Sajtóértesülések szerint az előterjesztés végleges szavazása várhatóan a jövő héten, november 16-án lesz.

Vinnik hozzáfűzte, hogy saját maga módosító indítványt nem nyújtott be, de reméli, hogy a nemzetbiztonsági és védelmi bizottság az ő javaslatára előterjeszti azt mint bizottsági módosító indítványt a törvényjavaslathoz.

A honatya kifejtette, hogy a diplomáciai kapcsolatok megszűnése után Ukrajna érdekeit valamely más ország képviseli majd. Hozzáfűzte, kérni fogja a külügyminisztériumot, egyeztessen nyugati partnereivel, hogy melyik, Oroszországban külképviselettel rendelkező ország lenne erre a megfelelő.
A Kommerszant azon értesülését viszont, hogy Fehéroroszország lehetne ez az állam, Vinnik cáfolta. Mivel Minszk együttműködik az orosz titkosszolgálatokkal, ezt kizártnak tartja.

– jelentette ki szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Hozzáfűzte, hogy az ilyen döntés meghozatala szuverén joga Ukrajnának, ugyanakkor Kijev az elmúlt évek során több olyan döntést is hozott, amely kedvezőtlen hatást gyakorolt az ország délkeleti részén kialakult konfliktus rendezésére. A szóvivő nem kívánt reagálni arra az "elméleti feltevésre", hogy szakítás esetén ki közvetítene Moszkva és Kijev között.