Németországban hivatalosan lehet valaki köztes nemű

nemi identitás, interszexualitás, hermafrodita,
Vágólapra másolva!
Egy harmadik nemet is be kell vezetni a személyiségi jogi szabályozásban, mert szerintük az alaptörvénnyel ellentétes, hogy valaki csak nőként vagy csak férfiként határozhatja meg a nemét - döntött a német alkotmánybíróság.
Vágólapra másolva!

A karlsruhei testület egy interszexuális - sem nőként, sem férfiként meg nem határozható - ember ügyében döntött, aki az anyakönyvi hivatalnál kérelmezte, hogy a nő megjelölést helyettesítsék a

köztes/többféle vagy a többféle kifejezéssel.

A hivatal elutasította a kérést, arra hivatkozva, hogy a német személyiségi jogi szabályozás csak azt engedi meg, hogy valakit nőként vagy férfiként anyakönyvezzenek, vagy ne jelöljék meg a nemét.

A testület indoklásában elsősorban arra hivatkozott, hogy az

általános személyiségi jog védi a nemi identitást

is, amely „rendszerint a személyiség meghatározó aspektusa”.

A besorolás valamely nem tagjai közé kiemelkedő jelentőségű az egyén önazonosságában,

- áll az indoklásban, amely szerint „védendő azon személyek nemi identitása is, akik nem sorolhatók sem a női, sem a férfi nemhez”.

Forrás: AFP/PhotoAlto/Ale Ventura

A nemi identitás személyiségi jogi elismerésének megtagadása veszélyezteti a személyiség szabad kibontakoztatásához fűződő jog gyakorlását. A hatályos szabályozás a hátrányos megkülönböztetés alkotmányos tilalmával is ellentétes - állapították meg.

A többi között hozzátették: az alaptörvény nem rendelkezik arról, hogy csak két kategóriát tartalmazó szabályozást szabad érvényesíteni a személyi állapot nemre vonatkozó előírásaiban, és nem akadályozza a női és a férfi mellett egy további nemi identitás személyiségi jogi elismerését.

Megállapították azt is, hogy nem igazolható mások érdekeivel, hogy a

hatályos személyiségi jogi szabályozásban nincs lehetőség

„egy harmadik nem pozitív bejegyzésére”, hiszen senkit sem akadályozna alkotmányos jogainak gyakorlásában, ha lenne ilyen lehetőség.

Továbbá egy újabb nem bejegyeztetésének lehetősége „önmagában nem kényszerít senkit arra, hogy ehhez a nemhez sorolja magát”.