Az argentin szövetségi ügyész szerint az Alberto Nismant meggyilkolták

VERTICAL Argentina's Public Prosecutor Alberto Nisman gives a news conference in Buenos Aires on May 20, 2009. The Public Prosecutor's office on Wednesday released the portrait of Colombian national Samuel Salman El Reda, accused of being one of the leade
Alberto Nisman
Vágólapra másolva!
Az Alberto Nisman argentin ügyész halálának körülményeit vizsgáló Eduardo Taiano szövetségi ügyész szerint kollégája nem önkezével vetett véget életének 2015 januárjában, hanem meggyilkolták – derült ki Taiano jelentéséből, amelyet helyi idő szerint szerdán küldött el az ügyben illetékes bírónak.
Vágólapra másolva!

A Julián Ercolini bírónak megküldött terjedelmes állásfoglalásában az ügyész azt javasolta, hogy a halál okaként az "emberölést" jelöljék meg.

Taiano ezenkívül egy bizonyos Diego Lagomarsino beidézését kérte a bíróságtól. A számítógépes technikusként dolgozó férfi Taiano szerint az elsőrendű gyanúsítottakkal közreműködő bűntársnak tekinthető az ügyben: az övé ugyanis a gyilkos fegyver, amelyet Nisman holtteste mellett találtak a helyszínen – derült ki a nyilatkozatból, amelyet a szövetségi ügyész adott az EFE spanyol hírügynökségnek.

Alberto Nisman Forrás: AFP/Juan Mabromata

Az argentin határrendészet az említett jelentésben arra a következtetésre jutott, hogy Nismant két ember megverte, majd bevonszolta a fürdőszobába. Miközben az egyik támadó hátulról, a hónalja alatt átnyúlva megemelte, a másik a halántékához tette a fegyvert, és meghúzta a ravaszt.

Az új jelentés szerint habár a támadók öngyilkosságként próbálták meg beállítani az ügyész halálát, a határrendészet rámutatott arra, hogy eddig egyetlen szakértőnek sem sikerült kimutatnia lőpor nyomát Nisman kezén.

Taiano 2016-ban vette át a holtpontra jutott ügyet, és egy határrendészeti csoportot bízott meg azzal, hogy vizsgálja ki újra Nisman halálát és a nyomozási folyamatot, amelyet számos szakértő bírált a szabálytalanságok miatt. Taiano elmondta: azért esett választása a határok védelmével és a kábítószer-kereskedelem elleni harccal foglalkozó egységre, mert őket korábban még nem vonták be a vitatott nyomozásba, így képesek voltak új szemszögből vizsgálni a történteket.

A vitatott, új bizonyítékokon alapuló jelentés ellentmond a korábbi hivatalos álláspontnak, amely kizárta az idegenkezűséget, és amely szerint az 51 éves Nisman öngyilkosságot követett el.

A férfit 2015. január 18-án találták holtan lakásán, lőtt fejsebbel és holtteste mellett a gyilkos fegyverrel. Nisman halála megosztotta az országot, és kormányellenes tüntetéseket robbantott ki a 2015-ös választások előtt.

A Buenos Aires-i zsidó kulturális központ ellen 1994-ben elkövetett merényletet vizsgáló Alberto Nisman halála előtt négy nappal azzal vádolta meg nyilvánosan Cristina Fernández de Kirchner akkori argentin elnököt és többek között Héctor Timerman akkori külügyminisztert, hogy előnyös iráni kereskedelmi szerződésekért cserébe akadályozták a 85 ember halálát okozó robbantásos merénylet hátterének feltárását. Fernández hívei szerint a jogász azért dobta el az életét, mert nem tudta alátámasztani az elnökkel szembeni gyanúját. Sokan azonban úgy vélik, hogy az ügyészt meggyilkolták.

Hasonló véleményt fogalmazott meg keddi New York-i látogatása során Mauricio Macri argentin elnök is, aki szerint a rejtélyes körülmények között elhunyt ügyészt meggyilkolták.