Terrorizmus miatt őrizetbe vettek tíz embert Franciaországban és Svájcban

Vágólapra másolva!
A francia hatóságok közlése szerint őrizetbe vettek tíz embert kedden Franciaország déli részén, a párizsi régióban és Svájcban egy terrorelhárítási akció keretében.
Vágólapra másolva!

A 18 és 65 év közötti gyanúsítottak a dzsihadisták által gyakran használt Telegram titkosított üzenetküldőn "nyugtalanságra okot adó" üzeneteket váltottak egymással. A terrorelhárítási akció célja megállapítani, hogy mire készültek pontosan, de nyomozati források szerint még nem voltak kidolgozott merényletterveik.

Kilenc embert Franciaországban vettek őrizetbe, többségüket megfigyelték a titkosszolgálatok, egy 23 éves kolumbiai nőt pedig Svájcban állítottak elő.

Van köztük egy dél-franciaországi testvérpár is, akiket radikalizálódás miatt nyilvántartottak.

Az ügyészség közleménye szerint az őrizetbe vételeket párhuzamosan hajtották végre a két országban, a hatóságok közti szoros együttműködéssel.

A franciaországi házkutatások során nem találtak semmilyen fegyvert, Svájcban még folyamatban vannak a házkutatások.

A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege július 19-én indított előzetes vizsgálatot terrorista bűnszövetkezet és internetes eszközökkel terrorcselekményre történő közvetlen buzdítás gyanújával.

A nyomozás során azonosítottak egy embert Svájcban, aki aktív tevékenységet folytatott a Telegramon olyan Franciaországban élő gyanúsítottakkal, akik "egyelőre homályos körvonalú erőszakos cselekményekről" kommunikáltak egymással.

Svájcban 2016 június óta eljárás alatt állt, Franciaországban vették őrizetbe. A gyanú szerint korábban kapcsolatban állt egy 13 éves fiúval, aki késes dzsihadista támadásra készült.

A fiút június 21-én őrizetbe vették, és azóta vád alá helyezték.

A Párizs környéki Vitry-sur-Seine-ben 2003 szeptemberében született kiskorú már készen állt a merényletre, amikor lekapcsolták a hatóságok, a közösségi oldalakon találtak róla egy fotót, amely akkor készült, amikor felesküdött az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek.