Őrizetbe vettek Észtországban egy feltételezett orosz ügynököt

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vett az észt belbiztonsági szolgálat (KaPo) egy orosz állampolgárságú férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB) együttműködve az Észt Köztársaság függetlensége és területi épsége ellen irányuló tevékenységet folytatott.
Vágólapra másolva!

A férfit a kelet-észtországi Narva városánál vették őrizetbe a hét végén, amikor a helyi határátkelőhelyen Oroszországba akart átjutni - derült ki az észt államügyészség és a KaPo keddi közös jelentésből, amelyet a BNS balti hírügynökség idézett.

Hétfőn az észak-észtországi Harju megye - amelyben a főváros, Tallinn is található - bírósága elrendelte a férfi előzetes letartóztatását.

Az őrizetbe vett férfit azzal gyanúsítják, hogy az Észt Köztársaság függetlensége és területi épsége ellen irányuló tevékenységet folytatott, és hogy egy Észtország állami intézményei ellen irányuló kibertámadást akart előkészíteni.

Az ügyészség szerint a gyanúsított az FSZB-vel működhetett együtt. Az államügyészi hivatal további részletekkel nem szolgált az ügyről.

Észtországnak feszült a viszonya Oroszországgal, különösen a Krím félsziget 2014-es orosz elcsatolása óta. A balti NATO- és EU-tagállamban jelentős orosz kisebbség él. A balti államok - Észtország, Litvánia és Lettország - attól tartanak, hogy Oroszország a térség destabilizálására törekszik, míg Moszkvát a NATO terjeszkedése aggasztja.

Idén májusban Észtország kiutasított két, a narvai orosz konzulátuson szolgáló orosz diplomatát, és ugyancsak májusban egy észt bíróság ötévi szabadságvesztésre ítélt egy orosz állampolgárt az orosz hadsereg külföldi hírszerző részlege javára folytatott kémkedésért.