Bírósági eljárás indul Freddy Guevara venezuelai ellenzéki vezető ellen

Freddy Guevara
CARACAS-VENEZUELA - AUGUST 29: Venezuela's National Assembly first Vice-President Freddy Guevara speaks during an interview at Venezuela's National Assembly in Caracas, Venezuela on August 29, 2017. Carlos Becerra / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés engedélyezte hétfőn a bírósági eljárás lefolytatását Freddy Guevara, az egyik legismertebb ellenzéki politikus, a parlament alelnöke ellen, akit erőszak szításával vádolnak.
Vágólapra másolva!

Az alkotmányozó nemzetgyűlés rendkívüli ülését Nicolás Maduro államfő kezdeményezésére hívták össze, és élőben közvetítette a tévé. A testület egyhangúlag döntött a peres eljárás engedélyezéséről, illetve Guevara mentelmi jogának megvonásáról – mondta Delcy Rodriguez, a nemzetgyűlés elnöke, aki történelminek nevezte a döntést. Azt mondta, hogy Guevarát bíróság elé kell állítani, és jogállami elvek szerint kell ítélkezni felette.

A Nicolás Maduro befolyása alatt álló venezuelai legfelsőbb bíróság a múlt pénteken tiltotta meg Guevarának, hogy elhagyja az országot, illetve felszólította a szintén kormányzati ellenőrzés alatt álló alkotmányozó nemzetgyűlést, hogy a peres eljárás lefolytatásához fossza meg őt képviselői mentelmi jogától.

A bíróság egyebek mellett azzal vádolja, hogy zavargásokat szított a hónapokig tartó kormányellenes tüntetések idején.

Egy nappal a legfelsőbb bíróság döntése után Guevara a chilei nagykövet rezidenciáján keresett menedéket, és azóta is ott tartózkodik.

CARACAS-VENEZUELA - AUGUST 29: Venezuela's National Assembly first Vice-President Freddy Guevara speaks during an interview at Venezuela's National Assembly in Caracas, Venezuela on August 29, 2017. Carlos Becerra / Anadolu Agency Forrás: AFP/2017 Anadolu Agency/Carlos Becerra

Venezuela történetének legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olaj árának esése miatt gyakorlatilag összeomlott, mindennapossá vált az élelmiszer és az alapvető árucikkek hiánya.

Az ellenzék – vélhetően ennek hatására – elsöprő többséget szerzett a parlamentben a legutóbbi választásokon, de az elnök és a hozzá hű igazságszolgáltatás fokozatosan szinte teljesen megvonta a törvényhozástól a népképviselet minden jogkörét, augusztusban pedig az államfő kezdeményezésére alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része a választás körüli visszásságok miatt nem ismer el legitim testületnek. Az ellenzék népszavazást szervezett, amelyen a 7,6 millió résztvevő 98 százaléka a nemzetgyűlés összehívása ellen foglalt állást. Április óta folyamatosak az utcai tüntetések a dél-amerikai országban, ezekben eddig legalább 125-en vesztették életüket. A tüntetések egyik vezetője Freddy Guevara volt.