Forgalomlassítással tüntetnek Párizsban a karácsonyi vásár eltörlése miatt

párizsi tüntetés a karácsonyi vásárért
A picture taken on November 6, 2017 shows vehicles stuck in traffic in the outskirts of paris during a go-slow operation organised by stallholders to protest against the cancellation of the Christmas market of Marcel Campion on the Champs-Elysees. / AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ
Vágólapra másolva!
Forgalomlassítással tüntettek hétfőn Párizs körül a karácsonyi vásárosok az ellen, hogy a fővárosi önkormányzat lemondta a hagyományos karácsonyi vásárt a Champs-Élysées sugárúton.
Vágólapra másolva!

A délelőtti órákra mintegy 500 kilométeres dugó alakult ki a Párizsba vezető autópályákon, ahol a vásárosok kamionjai konvojokban, óránként néhány kilométeres sebességgel haladnak valamennyi sávban, s a rendőrség nem engedélyezi őket felhajtani a fővárosi körgyűrűre. A vásárosok célja, hogy estig eljussanak a Champs-Élysées-re és ott tiltakozzanak.

A picture taken on November 6, 2017 shows vehicles stuck in traffic in the outskirts of paris during a go-slow operation organised by stallholders to protest against the cancellation of the Christmas market of Marcel Campion on the Champs-Elysees. / AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ Forrás: AFP/Philippe Lopez

A vásárosok szakszervezete az elmúlt napokban azt ígérte, hogy a kamionokkal hétfőn blokád alá veszik Párizst. A forgalomlassító megmozdulás reggel 7 órakor kezdődött a legfőbb autópályákon a rendőrség Twitter-üzenete szerint.

"A vásárosok megmozdulásai folyamatban vannak a párizsi régióban, kamionjaikkal mozgódugókat alakítottak ki szinte mindenhol az Ile-de-France régió autóútjain" – olvasható a Sytadin közlekedési tájékoztató oldalon.

A tiltakozás oka, hogy a fővárosi önkormányzat júliusi ülésén egyhangúlag megszavazta a karácsonyi vásár eltörlését a Champs-Élysées sugárúton, amelyre válaszul a "vásárosok királyának" tartott, 77 éves Marcel Campion, a főváros környéki karácsonyi vásárok fővállalkozója tiltakozó megmozdulásokat szervezett.

A fővárosi önkormányzat közleményben jelezte, hogy nem változtat az álláspontján.

"A határozatot, amelynek oka a kínált termékek és a rendezvények alacsony színvonala, be kell tartani. Marcel Campion nem kapott engedélyt karácsonyi vásárára. Jogállamban élünk, a zsarolás nem módszer, és az elmúlt napok nyomásgyakorlásai elfogadhatatlanok" - írta az önkormányzat.

"Azt hallani, hogy Anne Hidalgónak (Párizs főpolgármesterének) nem tetszik, hogy túl sok a Kínában gyártott áru" – mondta a francia hírügynökségnek a 38 éves Alexandre Hameau, akinek 2008 óta perecesstandja van a vásáron. "Két-három havi bevételünket veszik el, hiteleink és gyerekeink vannak."

Police officers look on as stallholders take part in a go-slow operation with their trucks to protest against the cancellation of the Christmas market of Marcel Campion on the Champs-Elysees, in the outskirts of Paris on November 6, 2017. / AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ Forrás: AFP/Philippe Lopez

Egy másik árus, Christian Lentz arra hívta fel a figyelmet, hogy a vásárosok többsége hat évre fektetett be, miközben a párizsi városháza kétévenként újítja meg szerződését a fővállalkozóval.

A párizsi karácsonyi vásár bódéinak felállítása múlt kedden kezdődött volna meg, de azt a Champs-Élysées körüli forgalomkorlátozással megakadályozta a rendőrség, így a kamionok nem tudtak eljutni a sugárútig. Miután a vásárosok és a rendőrség közötti tárgyalások szombaton nem vezettek eredményre, a fővállalkozó hétfőre meghirdette a fővárosi blokádot.