Bekérették a varsói német katonai attasét a lengyel nemzetvédelmi minisztériumba

Vágólapra másolva!
Bekérették a lengyel nemzetvédelmi minisztériumba a varsói német katonai attasét hétfőn Ursula von der Leyen német védelmi miniszter egyik kijelentése miatt. A lengyel minisztérium szóvivője ezt követően elutasította a diplomata azon magyarázatát, hogy a szóban forgó kijelentést szövegkörnyezetéből kiragadva idézték Lengyelországban.
Vágólapra másolva!

Azután kérették be a katonai attasét, hogy Ursula von der Leyen múlt csütörtökön a ZDF német közszolgálati televízióban azt mondta, Lengyelországban támogatni kell a fiatal nemzedék egészséges demokratikus ellenkezését, Németország feladatának tartja az ilyen diskurzus támogatását, a Lengyelországgal és Magyarországgal való vitázást.

A kijelentést több lengyel vezető politikus kifogásolta, Witold Waszczykowski külügyminiszter pedig szombaton egyenesen Lengyelország belügyeibe való beavatkozásnak minősítette azt.

A nagykövet bekéretését követően a lengyel nemzetvédelmi minisztérium közleményében elutasította a megbeszélésen elhangzott berlini álláspontot, miszerint von der Leyen kijelentését Lengyelországban kiragadták kontextusából.

- áll a közleményben, amely megengedhetetlennek nevezi, hogy egy NATO-tagállam minisztere kormányellenes lépésekre biztassa a másik állam polgárait.

Németország varsói nagykövetségének szóvivője hétfő délelőtt a lengyel újságíróknak nyilatkozva azt mondta, von der Leyen kijelentése egy beszélgetős tévéműsorban hangzott el, és nem csupán Lengyelországra, hanem más államokra is vonatkozott, mondanivalója pedig általában pozitív volt.