A spanyol kormány elfogadja Belgium döntését

katalán népszavazás
Catalan president Carles Puigdemont gestures during an AFP interview in Girona on September 30, 2017. The mission was entrusted to him almost by accident, but he accomplished it with determination. Deaf to the warnings of Madrid, the Catalan regional president Carles Puigdemont is determined to organize a referendum on October 1, 2017, hoping to fulfill his dream of youth: an independent Catalonia. / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU / TO GO WITH AFP INTERVIEW by DANIEL BOSQUE
Vágólapra másolva!
A spanyol kormány tiszteletben tartja a belga igazságszolgáltatás döntését – közölte Soraya Sáenz de Santamaría, a spanyol miniszterelnök-helyettes hétfőn újságíróknak nyilatkozva Madridban.
Vágólapra másolva!

"Mivel egy olyan demokratikus rendszerről beszélünk, mint a spanyol, maximális tisztelet jár a bírói döntéseknek Spanyolországban, Belgiumban és minden államban, amelyben tiszteletben tartjuk a hatalmi ágak szétválasztását és a bírói függetlenséget" – mondta Soraya Sáenz de Santamaría.

A miniszterelnök-helyettes arra reagált, hogy

egy belgiumi vizsgálóbíró feltételesen szabadlábra helyezte Carles Puigdemont volt katalánelnököt és feloszlatott kabinetjének Belgiumban tartózkodó négy tagját, akik ellen európai elfogató parancsot adtak ki Spanyolországban.

A dél-európai országban egyebek mellett lázadás, zendülés és hűtlen kezelés miatt indítottak ellenük büntetőeljárást. A volt katalán kormány nyolc tagját múlt csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte a spanyol központi büntetőbíróság.

Rafael Catalá spanyol igazságügyi miniszter egy bilbaói fórumon arról beszélt, hogy a Spanyolországban, illetve a Belgiumban zajló eljárásokat nem lehet összehasonlítani, és így a bírák által hozott korlátozó intézkedéseket sem, mivel a belga hatóságoknak a kiadatásról kell dönteniük.

Carles Puigdemont Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

"Szabadon és óvadék nélkül" – kommentálta Twitter-oldalán Carles Puigdemont a belga vizsgálóbíró döntését, hozzátéve, hogy gondolatban társaikkal vannak, akiket "igazságtalanul" bebörtönzött a "demokratikus gyakorlattól" távol álló állam.

Meritxell Serret volt agrártanácsos szintén a Twitteren pedig azt írta, hogy Belgiumban óvadék nélkül szabadon engedték őket, míg Spanyolországban börtönben lennének.

Hétfőn reggel forgalomlassító demonstrációval tiltakoztak több katalán város bevezető útjain, például Barcelonában és Sabadellben a katalánpolitikusok fogva tartása ellen, és követelték a "politikai foglyok" szabadon engedését. Ez elmúlt napokban több helyen is erről szóló plakátokat ragasztottak ki Katalóniában.