Új bizonyítékok alapján meggyilkolták Alberto Nisman argentin államügyészt

VERTICAL Argentina's Public Prosecutor Alberto Nisman gives a news conference in Buenos Aires on May 20, 2009. The Public Prosecutor's office on Wednesday released the portrait of Colombian national Samuel Salman El Reda, accused of being one of the leade
Alberto Nisman
Vágólapra másolva!
Egy új határrendészeti jelentés gyökeresen felülírhatja az Alberto Nisman argentin államügyész rejtélyes halálával kapcsolatos nyomozást – írta az AP amerikai hírügynökség hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az argentin határrendészet arra jutott, hogy Nismant meggyilkolták, mindössze négy nappal azután, hogy hivatalosan is megvádolta Cristina Fernández de Kirchner akkori argentin elnököt. Az ügyész azzal gyanúsította az államfőt, Héctor Timerman külügyminisztert és másokat, hogy jól jövedelmező iráni kereskedelmi szerződésekért cserébe gátolták a Buenos Aires-i zsidó kulturális központ (AMIA) ellen 1994-ben elkövetett pokolgépes merénylet kivizsgálását. A 85 ember halálát okozó robbantás feltételezett elkövetői irániak.

A vitatott, új bizonyítékokon alapuló jelentés ellentmond a korábbi hivatalos álláspontnak, amely kizárta az idegenkezűséget, és amely szerint az 51 éves Nisman öngyilkosságot követett el. A férfit 2015. január 18-án holtan találták lakásán, lőtt fejsebbel és holtteste mellett a gyilkos fegyverrel.

Nisman halála megosztotta az országot, és kormányellenes tüntetéseket robbantott ki a 2015-ös választások előtt. Fernández hívei szerint a jogász azért dobta el az életét, mert nem tudta alátámasztani az elnökkel szembeni gyanúját. Sokan azonban úgy vélik, hogy az ügyészt meggyilkolták.

Eduardo Taiano szövetségi ügyész az AP amerikai hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Nisman halála a legszövevényesebb bűnügy, amelyet valaha vizsgált. Taiano 2016-ban vette át a holtpontra jutott ügyet egy másik bírótól a legfelsőbb bíróság döntését követően. A férfi egy határrendészeti csoportot bízott meg azzal, hogy vizsgálja ki újra Nisman halálát és a nyomozási folyamatot, amelyet számos szakértő bírált a szabálytalanságok miatt. Taiano elmondta: azért esett választása az általában a határok védelmével és a kábítószer-kereskedelem elleni harccal foglalkozó egységre, mert őket korábban még nem vonták be a vitatott nyomozásba, így képesek voltak új szemszögből vizsgálni a történteket.

Alberto Nisman Forrás: AFP/Juan Mabromata

A határrendészet jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy Nismant két ember megverte, majd bevonszolta a fürdőszobába, a kád elé. Miközben az egyik támadó hátulról, a hónalja alatt átnyúlva megemelte, a másik a halántékához tette a fegyvert, és meghúzta a ravaszt. Szakértők szerint mindez vasárnap kicsivel hajnali három előtt történhetett. A vizsgálat kiemelt figyelmet fordított arra, hogy Nisman orrsövénye eltört, és testén több helyütt ütés nyomait viselte. Emellett vérében erős fájdalomcsillapító hatású ketamint mutattak ki. Az új jelentés szerint a támadók öngyilkosságként próbálták meg beállítani az ügyész halálát. A határrendészet azonban rámutatott, hogy eddig egyetlen szakértőnek sem sikerült kimutatnia lőpor nyomát Nisman kezén.

Taiano elmondta: először összehasonlítja a friss eredményeket a korábbiakkal, majd eldönti, hogy gyilkosságként kezeli-e Nisman halálát, véleményét pedig elküldi az illetékes bírónak, aki dönt a további jogi lépésekről.