Alacsony részvétellel kezdődött a szicíliai tartományi választás

Sergio Mattarella
Sergio Mattarella, olasz államfő
Vágólapra másolva!
A szavazásra jogosultak 10,8 százaléka járult az urnákhoz délig a vasárnapi szicíliai tartományi voksoláson, amelyet elemzők a jövőre esedékes olasz parlamenti választások előzetes tesztjének tartanak.
Vágólapra másolva!

Szicíliában új tartományi elnököt, valamint a 70 fős tartományi testület tagjait választják meg.

A szavazásra jogosult több mint 4,6 millió szicíliai 10,8 százaléka adta le a voksát déli 12 óráig. Ez alatta marad az öt évvel ezelőtti tartományi választáson szintén délben mért 11,2 százalékos részvételnek.

2012-ben urnazárásig a szicíliai szavazók valamivel több mint 40 százaléka voksolt. Előrejelzések szerint most még kevesebben élnek majd választójogukkal.

Az elsők között szavazott Sergio Mattarella olasz államfő, akinek magánszemélyként a szicíliai Palermóban van bejelentett lakhelye.

Sergio Mattarella, olasz államfő Forrás: NurPhoto/Roberto Silvino/NurPhoto/Roberto Silvino

A dél-olaszországi sziget hagyományosan a jobbközép által uralt területnek számít, de az utóbbi öt évben Szicíliát a balközép színeiben politizáló Rosario Crocetta vezette. Helyére öt jelölt pályázik, de

a felmérések szerint ez a belpolitikai megmérettetés valójában a két nagy ellenzéki erő, vagyis a jobbközép alkotta szövetség és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje között zajlik.

A Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), az Északi Liga és az Olasz Testvérek (FdI) közös jelöltje, Nello Musumeci Catania város volt megyei elnöke az utolsó napokban 35 százalék felett állt. Csak néhány százalékkal maradt le mögötte Giancarlo Cancelleri, az M5S jelöltje, akit a párt tagjai szokás szerint internetes szavazással választottak ki.

A felmérések nem adnak esélyt a Matteo Renzi vezette balközép Demokrata Párt (PD) jelöltjének, ami a kormányerő gyengülését bizonyítja. Elemzők szerint a PD rossz szereplése akár a balközép miniszterelnök-jelölt, Matteo Renzi leváltásához is vezethet.

Matteo Renzi, olasz miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Az olasz pártok számára a szicíliai választás az utolsó belpolitikai megmérettetés a jövő tavasszal esedékes parlamenti választások előtt. Az eredmény jelzést ad a kormányerők és az ellenzék támogatottságáról.

Az este tízre tervezett urnazárást követően exit poll-eredményeket tesznek közzé. A szavazatszámlálás azonban egy tartományi rendelkezés értelmében

csak hétfő reggel kezdődik, így végleges eredmény hétfő estétől várható.

Az olasz sajtó arról írt, hogy a szicíliai választás miatt az olasz hatóságok Dél-Itália más partjai felé terelték az utóbbi napokban ismét növekvő számban érkező migránscsoportokat, hogy a migráció erősödése Szicíliában ne gyengítse még jobban a kormánypártok esélyeit.