Lemondott a libanoni miniszterelnök, mert félti az életét

Former Lebanese premier Saad Hariri (C) speaks to the press outside governmental palace in Beirut on August 8, 2014 following his meeting with current Prime Minister Tammam Salam upon Hariri's return to Lebanon after three years in self-imposed exile. The
Szaad Haríri libanoni kormányfő váratlanul lemondott, mert attól tart, hogy meg akarják gyilkolni.
Vágólapra másolva!
Váratlanul bejelentette lemondását szombaton Szaad Haríri libanoni kormányfő, akinek televíziós beszédét nem is odahaza, hanem Szaúd-Arábiában, a rijádi tévében vették fel.
Vágólapra másolva!

Televíziós beszédében Haríri Iránt és helyi szövetségesét, a Hezbollahot azzal vádolta meg, hogy rátették a kezüket az országra, és azt mondta, attól fél, hogy apjához hasonlóan őt is meggyilkolják.

- húzta alá a Szaúd-Arábiával szövetséges, szunnita muzulmán Haríri, aki alig egy éve lépett hivatalba, és kormányának a Hezbollah is tagja.

Szaad Haríri libanoni kormányfő váratlanul lemondott, mert attól tart, hogy meg akarják gyilkolni. Forrás: AFP/Anwar Amro

- hangoztatta a lemondását bejelentő libanoni miniszterelnök.

Haríri egyúttal fogadkozott, ahogy korábban is, hogy Libanon "ismét fel fog kelni, és levágja a felé nyúló karokat".

A szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán évek óta folyamatosan éleződő konfliktusban áll egymással, mert Teherán és Rijád egyaránt igyekszik kiterjeszteni és megszilárdítani befolyását a térségben.

Szaad Haríri kétszer is járt Szaúd-Arábiában az elmúlt egy hét leforgása alatt, és a nagyhatalmú Mohammed bin Szalmán trónörökössel is tárgyalt.

Az al-Dzsadíd bejrúti televízió úgy tudja, hogy Haríri televíziós beszédét is Rijádban vették fel, és onnan is sugározták.

Szaad Haríri apjával, Rafik Harírivel autóba rejtett pokolgép végzett 2005-ben, és az ügyben a Hezbollah négy feltételezett támogatója ellen indult eljárás távollétükben.