Két nap alatt több mint 1200 migránst mentettek meg a Földközi-tengeren

A mentőhajók két nap alatt 1200 embert mentettek ki a Földközi-tengerből.
Vágólapra másolva!
Több mint 1200, Európába tartó migránst mentettek meg a Földközi-tengeren az utóbbi két napban - közölte csütörtökön a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) egy Twitter-bejegyzésben.
Vágólapra másolva!

Az ANSA olasz hírügynökség az IOM közléséstől függetlenül azt közölte, hogy hét holttestet és több tucat embert mentettek ki egy lélekvesztőről az Európai Unió Eunavfor nevű mentőmissziója keretében.

Az ANSA megjegyezte, hogy szerdán mintegy 900 embert mentettek meg a tengeren nyolc különböző művelet alkalmával.

A mentőhajók két nap alatt 1200 embert mentettek ki a Földközi-tengerből. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Ciro Fusco

Az AP amerikai hírügynökség október közepén arról írt, hogy a migránsok viszonylag magas számú érkezése előjele lehet egy újabb bevándorlási hullámnak. Korábban ugyanis a líbiai Szabráta tengerpart menti városból indultak el azok, akik a Földközi-tengeren át Olaszországba akartak jutni.

A város szeptemberben rivális fegyveres csoportok harcának helyszínévé vált, és az összecsapások azt eredményezték, hogy kivonult az egyik fegyveres csoport, amely megegyezett Olaszországgal a migránsok visszatartásáról.

Róma augusztusban több millió eurós segítséggel támogatta Szabrátát, többek között a helyi kórház újjáépítésének finanszírozásával.
Az Európába érkező migránsok száma jelentősen csökkent júliusban és augusztusban.

Szeptemberben azonban hirtelen nőtt a számuk, 6288-en értek partot az augusztusi 3914-hez képest.

Az UNHCR római szóvivője, Federico Fossi ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy még korai messzemenő következtetéseket levonni, egyelőre figyelemmel kell kísérni az eseményeket. Megjegyezte, hogy a Szabrátából kivonult fegyveresekkel kötött megállapodás sem állított meg minden csempészhajót.