Harminchárom albánt ítéltek börtönbüntetésre terrorizmus miatt Macedóniában

Vágólapra másolva!
Hét albán nemzetiségű férfit életfogytiglani, további huszonhatot pedig több mint tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítélt terrorizmus vádjával egy szkopjei bíróság csütörtökön - közölte az MTV1 macedón televízió.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség mind a 37 vádlott számára életfogytig tartó büntetést követelt,

a bíróság viszont "csak" 7 esetben szabott ki életfogytig tartó börtönt. Tizenhárom vádlottat 40 évnyi, hatot 20 évnyi, egyet 18 évig terjedő, további hatot pedig 12-14 évig terjedő börtönbüntetésre ítélt, négy vádlottat felmentett.

Az ítélethirdetéskor a vádlottak nem tartózkodtak a teremben, ugyanis az albán himnusz éneklésével, valamint a macedóniai albánok egykori gerillahadserege, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) nevének skandálásával zavarták a bíró munkáját, ezért kivezették őket.

A férfiak 2015 májusában az észak-macedóniai Kumanovóban támadtak rá a rendőrökre a város albán negyedében. A tűzharc halálos áldozatai közül nyolc rendőr, tíz pedig a fegyveres csoport tagja volt.


A vádirat szerint az albán fegyveres csoport egyes tagjai a szomszédos Koszovóból érkeztek Macedóniába, ahol helyi albánokkal közösen azt tervezték, hogy észak-macedóniai kormányépületekre támadnak.

A csoport egy határőrállomás kirablásakor szerzett fegyvereket, és akkor támadt a rendőrökre, amikor azok házkutatást tartottak Kumanovo albánok lakta részében.


Évek óta ez volt a legvéresebbnek számító összecsapás a nyugat-balkáni országban, körülbelül egy tucat épület semmisült meg a gránátoktól és a lövésektől.
Ezt megelőzően 2001-ben a macedón fegyveres erők hat hónapon keresztül csaptak össze a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg gerilláival, akik szélesebb jogköröket követeltek az albán kisebbségnek.

A harcoknak a nyugati közvetítéssel tető alá hozott ohridi békemegállapodás vetett véget, amelynek alapján az albánok jogait kibővítették.

Bizonyos feszültség azonban azóta is fennmaradt, viszont a jelenlegi kormány az albán kisebbség jogainak további bővítését, például az albán nyelv hivatalossá tételét jelentette be.

A 2,1 milliós Macedónia lakosságának körülbelül egyharmada albán nemzetiségű.