A szíriai ellenzék nem vesz részt az oroszországi békekongresszuson

Vágólapra másolva!
A szíriai ellenzék egy részét tömörítő, Szaúd-Arábia által támogatott Tárgyalási Főbizottság (HNC) nem vesz részt az oroszországi Szocsiban november 18-ra szervezett, a szíriai háború rendezését célzó békekongresszuson – tudatta az ellenzéki szövetség csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az orosz kezdeményezésű, "Nemzeti Párbeszéd Szíriai Kongresszusának" elnevezett tanácskozáson való részvétel elutasítását azzal indokolta az HNC, hogy Moszkva aláássa az ENSZ munkáját és saját szabályait kényszeríti Szíriára. Az ellenzéki csoport egyúttal sürgette az ENSZ-t, hogy vegye vissza a békefolyamat fölötti irányítást.

A HNC leszögezte: nem vesz részt semmilyen olyan eseményen, amelyet nem az ENSZ égisze alatt tartják. Moszkvát pedig azzal vádolta, hogy "rehabilitálja" a damaszkuszi rezsimet.

A szíriai konfliktus rendezéséről párhuzamosan két tárgyalási folyamat is zajlik: az egyik Genfben az ENSZ égisze alatt, míg a másik Oroszország, Törökország és Irán vezetésével a kazah fővárosban, Asztanában.

Megfigyelők szerint míg mindkét tárgyalási folyamatban képviselteti magát Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya, az a genfi és asztanai tárgyalásokon más-más ellenzékiek vesznek részt. A HNC rendszeresen csak Genfbe utazik.

A genfi tárgyalások céljai között szerepel egy átmeneti kormányzat kialakítása és egy új szíriai alkotmány megszövegezése. A szocsi kongresszus ugyancsak egy új alkotmány felvázolását, s ennek folyamatába a közel-keleti ország összes nemzeti és politikai csoportjának a bevonását tűzte ki céljául.

Az ENSZ megfigyelőként részt szokott venni az asztanai tárgyalásokon, de egyelőre nem tudni, hogy Szocsiban képviselteti-e magát, hiszen a genfi tárgyalások következő fordulóját november 28-ra írták ki.

A Rijád támogatta HNC ragaszkodik az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2015 decemberében elfogadott 2254-es számú határozatához a szíriai politikai átmenetről. A dokumentum értelmében a polgárháború dúlta közel-keleti államban fél éven belül egységkormányt kellene felállítani, egy új alaptörvényt kidolgozni, illetve másfél éven belül parlamenti és elnökválasztást tartani az ENSZ felügyelete alatt.

Az ENSZ közvetítésével Genfben rendezett béketárgyalások több fordulója is zátonyra futott. Mivel Oroszország 2015-től kezdve katonailag beavatkozott a konfliktusba a szíriai kormány oldalán, az Aszad-rezsim javára fordult a háború menete. A damaszkuszi kormányzat emellett Irán és a Hezbollah libanoni síita szervezet nagy arányú fegyveres támogatását élvezi. A szíriai ellenzék eközben folyamatosan gyengül, az Egyesült Államok pedig lényegében kihátrált abból, hogy vezető szerepet játsszon a Szíria körüli diplomáciai erőfeszítésekben.