Terrortámadás New Yorkban: Allah akbart kiáltott a merénylő

2017.11.01. 06:57

Nyolc ember meghalt, tizenegyen megsebesültek a kedden délután New Yorkban történt gázolásos merényletben. A rendőrség azóta kiderítette: az elkövető a 29 éves, üzbég származású Sayfullo Saipov, aki 2010 óta élt az Egyesült Államokban. Sajtóértesülések szerint a férfi az Iszlám Állam nevében ölt. Donald Trump amerikai elnök a támadás után elrendelte a belbiztonsági minisztériumnak a már előkészített szigorú határellenőrzési intézkedések azonnali életbe léptetését, az Egyesült Államokba belépő külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzését. Üzbegisztán segíti az amerikai hatóságokat a nyomozásban.

Nyolc ember meghalt, és tizenegy megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy kisteherautó forgalmas bicikliútra hajtott, több embert elgázolt, majd egy iskolabusszal ütközött. 

A Manhattan délnyugati részében történt támadás után a sofőr két, fegyvernek látszó tárggyal szállt ki az autóból, majd azt kiabálta, hogy "Allah akbar!". A 29 éves férfit a rendőrök hasba lőtték, majd őrizetbe vették.  A támadót kórházba szállították, és megműtötték.

Nem voltak társai

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója sajtóértekezletén elmondta, a feltételezett elkövető láthatóan egyedül cselekedett. "Nincs bizonyíték arra, hogy egy szélesebb körű összeesküvés vagy terv lett volna. Ezek egy magányos elkövetőnek a tettei, aki fájdalmat, sérüléseket, talán halálosat akart okozni".

Nyolc ember halt meg a New York-i gázolásos merényletbenForrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Mohammed Elshamy

Az amerikai sajtó értesülése szerint annyit máris tudni az elkövetőről, hogy  Üzbegisztánból származik, és 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba.  Lakhelye a floridai Tampában van és sofőrként dolgozik, többek között az Ubernél is. Neve: Sayfullo Saipov. 

Saipov 2013 márciusában feleségül vett egy üzbég nőt. Házassági anyakönyvi kivonatuk szerint mindketten taskenti születésűek. Ohio államban a férfi bejegyeztetett két vállalkozást is, az egyiket 2011-ben, a másikat 2013-ban teherautósofőrként, gépkocsivezetői engedélyét Florida államba állították ki - az amerikai közlekedési minisztérium adatbázisa szerint.

Az Ubernél dolgozott a terrorista

Az Uber együttműködik az FBI-al a merénylet nyomozásában. A társaság közölte: egyetlen olyan panaszt sem talált az utasoktól, amely Saipov biztonságosságára utalt volna. A férfi átment a cég ellenőrzési mechanizmusán, 1400 alkalommal szállított utast.

Volt azonban számos közlekedési kihágása: 2016 áprilisában letartóztatási parancsot adtak ki ellene, mert nem jelent meg azon a bírósági meghallgatáson, amelyen a teherautójának hibás fékjei miatt történt balesetet tárgyalták. Az ügyet végül pénzbüntetéssel megúszta.

A bűnügyi helyszínelők dolgoznak az egykori Világkereskedelmi Központ emlékműve közelébenForrás: MTI/AP/Bebeto Matthews

Nyugodt ember volt, de megkörnyékezte az Iszlám Állam

A Sky News szerint a család egyik barátja, Dilnoza Abdusamatova "nyugodt emberként" írta le a férfit, aki "gyakorlatilag csak aludni járt haza, a munkahelyén kívül pedig nem ment máshova." 

Saipov az első vizsgálatok szerint nincs jelen a közösségi médiában.

A CNN hírtévé értesülése szerint a támadó azt állította, hogy az Iszlám Állam nevében cselekedett. A nekik nyilatkozó belügyi forrás szerint az Iszlám Állam propagandájának hatása alatt állhatott, de nincs jele annak, hogy közvetlen kapcsolatban állt volna a dzsihadista szervezettel.

A férfi kapcsolatban állt az Iszlám Állammal és az Egyesült Államokban radikalizálódott - erősítette meg az amerikai sajtóértesüléseket Andrew Cuomo, New York állam kormányzója.

Bill de Blasio New York-i polgármester "gyáva terrorcselekménynek" minősítette a történteket.

Nehezen illeszkedett be

Saipov spontán módon lett vallásos. Az Egyesült Államokban kezdte tanulmányozni az iszlámot, mivel azt nehezen tehette meg hazájában Üzbegisztánban, ahol szigorú ellenőrzés alatt áll az iszlám tanulmányozása - mondta el a Reuters brit hírügynökség tudósítójának az Ohio államban lévő Stow város üzbég közösségének egy tagja, Mirrakhmat Muminov, aki jól ismerte a férfit, és többször beszélt vele az elmúlt hónapokban.

A két-három éve Stowban élt férfiról Muminov elmondta, hogy nehezen illeszkedett be az Egyesült Államokban, kevés barátja volt, az angolja is rossz volt."Visszahúzódó volt, ideges, néha agresszív. Ezért magányos volt és a saját világában élt. Nem volt népszerű" - tette hozzá.

Muminov úgy tudja, hogy néhány hónappal ezelőtt született meg Saipov harmadik fia.

Diákok és turisták az áldozatok között

James O' Neill New York-i rendőrfőnök arról számolt be, hogy az elkövető kedd délután 15 óra öt perckor hajtott be a Manhattan délnyugati részén lévő kerékpárútra, paintball fegyverrel, valamint egy légpuskával felfegyverezve. Bicikliseket és gyalogosokat gázolt el, majd teherautója egy iskolabusznak ütközött, amelyben két gyerek és két felnőtt megsérült.

A rendőrfőnök azt mondta, hogy az elkövető egy bérelt teherautót vezetett. A rendőrség azt egyelőre nem közölte, hogy hol vette bérbe. A támadás után biciklironcsok terítették be a kerékpárutat. Hat ember a helyszínen meghalt, ketten a kórházba szállítás után haltak meg  - tette hozzá O' Neill.

Forrás: MTI/AP/Bebeto Matthews

A belga külügyminisztérium közlése szerint a halálos áldozatok között van egy belga állampolgár is. Valamint 5 argentin állampolgár is meghalt, akik a 30 éves osztálytalálkozójukat ünnepelték, 2 áldozatot pedig egyelőre még nem azonosítottak.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincs tudomása magyar érintettről. Daniel Nigro tűzoltóparancsnok adatai szerint 11 sérültet kórházban ápolnak, állapotuk nem életveszélyes.

Trump: Elég volt!

A Fehér Ház közleményben fejezte ki együttérzését a halálos áldozatok családtagjainak és a sebesülteknek. Donald Trump a rendőröknek is köszönetet mondott, amiért "megállították a gyanúsítottat, és azonnali segítséget nyújtottak az aljas támadás áldozatainak". A közleményben egyúttal bejelentették, hogy a kormány minden segítséget megad a New York-i rendőrségnek, beleértve a közös nyomozást a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársaival.

Donald Trump kedden a késő esti órákban újabb Twitter-bejegyzésben tudatta, hogy elrendelte a belbiztonsági minisztériumnak a már előkészített szigorú határellenőrzési intézkedések azonnali életbe léptetését, az Egyesült Államokba belépő külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzését. A politikai korrektség remek dolog, de nem ebben az esetben" - írta az elnök.

Elaine Duke, a belbiztonsági minisztérium ügyvezető irányítója szintén terrortámadásról beszélt, és emlékeztetett arra, hogy Európában és szerte a világban hasonló jellegű támadásoknak voltak. A támadásról tájékoztatták Jeff Sessions igazságügyi minisztert és Christopher Wray FBI-igazgatót is. A külügyminisztérium szintén közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy "szorosan figyelemmel kíséri" a fejleményeket.

A 29 éves üzbég Sayfullah Habibullahevic Saipov volt a merénylőForrás: AFP/St. Charles County Dept. Of Corr

Közben az elkövetőről újabb részletek derültek ki. Az NBC televízió értesülései szerint az üzbég férfi a New Jersey államban lévő Petersonban él, a helyi mecset rendszeres látogatója volt. A mecset 2006 óta - a muzulmán közösségeket megfigyelő kormányzati program keretében - már a rendőrség célkeresztjébe került, ám 2014-ben a megfigyelési programot felfüggesztették.

Argentína New York-i konzulátusa közölte, hogy öt argentin állampolgár van a halálos áldozatok között, a belga hatóságok jelentése szerint pedig egy belga nő életét vesztette, három belga állampolgár pedig megsérült a Manhattan déli részén, a 2001. szeptember 11-i merénylet emlékhelye mellett elkövetett teherautós támadásban.

Twitter-bejegyzést tett közzé Melania Trump is. "Megszakad a szívem New Yorkért" - írta a first lady.

Üzbegisztán segít Amerikának

Üzbegisztán kész minden lehetséges forrásával segíteni a New Yorkban elkövetett támadás nyomozását - közölte Savkat Mirzijojev üzbég elnök szerdán levélben Donald Trump amerikai elnöknek írt levelében, amelyben hazája együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóval, és az Egyesült Államokkal.