Tizenéves öngyilkos merénylő robbantott Kabulban

Vágólapra másolva!
Öngyilkos merénylő robbantott Kabul belvárosában, a diplomáciai misszióknak és kormányzati épületeknek otthont adó Vazír Akbar Hán körzetben, többen meghaltak és sokan megsebesültek - jelentették kedden hírügynökségek afgán tisztviselőkre és szemtanúkra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A dpa értesülése szerint a merénylő 12-13 éves lehetett.

A Reuters hírügynökség tudomása szerint legalább nyolcan haltak meg a merényletben, a dpa német hírügynökség ezt a számot ötre tette. A dpa arról tudósított, hogy huszonhárman sebesültek meg a robbanásban.

Az eddigi információk szerint az áldozatok mind afgán állampolgárok, külföldinek nem esett baja.

A támadásra a keddi munkanap végén került sor, a kora esti csúcsforgalom idején - mondták szemtanúk.

A merénylet elkövetéséért az Iszlám Állam terrorszervezet adta a nevét. A dzsihadisták szócsövének számító Aamák hírügynökség közölte: a támadó robbanóövet viselt.

Afganisztánban az idei évben számos terrortámadást követtek el, a legutóbb októberben robbantottak egy kabuli síita mecsetnél,

amiben több mint 50 ember vesztette életét. A tavasszal ugyancsak a diplomáciai körzetben robbanószerrel megrakott teherautót robbantottak a német nagykövetség mellett, mintegy 150 ember halt meg.

Ha valóban az Iszlám Állam áll a merénylet mögött, az annak előjele lehet, hogy a terrorszervezet afganisztáni ága fokozza aktivitását abban az országban, amelyet már így is évek óta sújt véres polgárháború a tálib mozgalom és a nyugati támogatású kormány között.

Az Iszlám Állam a tálibokkal és a kormányerőkkel is harcot folytat.

A tálibok sem riadnak vissza a robbantásos merényletektől, ám a gyakorlatilag gerilla hadviselést folytató mozgalom támadásainak kormányzati vagy katonai célpontjai vannak. Az Iszlám Állam merényleteit többnyire a civilek és a más felekezetekhez tartozó emberek elleni támadások jellemzik.