Észtország nem tudja teljesíteni év végéig az uniós kvótát

Vágólapra másolva!
Észtország nem tudja teljesíteni az európai uniós kvótarendszer által meghatározott számú migráns befogadására vállalt kötelezettségét az év végéig – jelentette be kedden Rait Kuuse, az észt szociális ügyek minisztériumának főtitkárhelyettese az ETV+ helyi televíziós csatornának adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Kuuse kifejtette, hogy az uniós kvótarendszer által meghatározott 550 ember közül – akiket Észtországnak az év végéig be kell fogadnia – csak 171 migránst sikerült eddig befogadni. "200-nál több ember az év végéig már nem érkezik hozzánk, tehát a kvótánk nem fog teljesülni."

A migránsok Észtországba érkezése előtt észt szakemberek interjúkat készítenek a görögországi, olaszországi és törökországi menekülttáborokban, ahol azt ellenőrzik, hogy az illetőknek van-e motivációjuk a balti országban élni. "Sokuknál hiányzik ez a motiváció, mert rokonaik vagy családjuk például Németországban vagy más országokban él."

Kuuse szerint

az eddig Észtországba érkezett 171 menekült közül mindössze 86 maradt a balti ország területén, a többiek vagy Németországba vagy más uniós tagállamokba utaztak.

A migránsok befogadására Észtország eddig 2,7 millió eurót (841 millió forintot) költött.

Andres Anvelt észt belügyminiszter szeptemberben kijelentette, hogy Észtországnak nincs semmilyen problémája az uniós kvótarendszer által meghatározott számú migráns befogadására vállalt kötelezettségeinek teljesítésével.