A katalán elnök közvetítést szeretne

referenda Horizontal
Catalan president Carles Puigdemont gestures during an AFP interview in Girona on September 30, 2017. The mission was entrusted to him almost by accident, but he accomplished it with determination. Deaf to the warnings of Madrid, the Catalan regional president Carles Puigdemont is determined to organize a referendum on October 1, 2017, hoping to fulfill his dream of youth: an independent Catalonia. / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU / TO GO WITH AFP INTERVIEW by DANIEL BOSQUE
Vágólapra másolva!
A francia hírügynökségnek nyilatkozó katalán elnök igyekezett békülékeny hangnemet megütni egy nappal a Katalónia függetlenségéről kiírt népszavazás előtt.
Vágólapra másolva!

Girona százezer lakosú város Barcelonától száz kilométerre északkeletre. Nemrégiben azért került bele a hírekbe, mert történetében először focicsapata feljutott a spanyol első osztályba, ahol így az FC Barcelonával együtt már két katalán csapat van.

Kampánygyűlés Gironában Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Gironában kampányolt szombat délután Carles Puigdemont Katalónia elszakadáspárti elnöke, ahol nyilatkozatot kért tőle az AFP francia hírügynökség. Puigdemont közvetítést kért a Madriddal kialakult konfliktusban egy nappal a gazdag északkeleti tartomány függetlenségéről kiírt népszavazás előtt, amelyet a központi kormány betiltott.

Carles Puigdemont, katalán elnök interjút ad Gironában szombat délután Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

„Ki kell fejezzük a közvetítés iránti világos szándékunkat, akár az igenek győznek, akár a nemek” – jelentette ki a katalán elnök, de nem fordult valamely konkrét intézményhez, viszont nyilatkozatában megemlítette az Európai Uniót. „Aki elfogadná, hogy betöltse ezt a közvetítő szerepet, annak tudnia kell, hogy számíthat a katalán fél részvételére a párbeszédben, [...] és ettől a pillanattól fogva logikus lenne az Európai Unió érdekeltsége, hogy aktív szerepet vállaljon” – mondta.