ENSZ: Vérfagyasztó módon bánnak a rohingjákkal

Tangkhali, 2017. szeptember 16. Mianmari rohingják a bangladesi Tangkhaliban felállított sátrukban 2017. szeptember 16-án. Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint a rohingja muszlim kisebbség 400 ezer tagja menekült a szomszédos Bangladesbe az arakáni erőszakhullám augusztus 25-i kezdete óta. A menekültek fele rögtönzött szálláshelyeken tartózkodik, a többiek hivatalos menekülttáborokban, egy részüket pedig helyi közösségek fogadták be. (MTI/EPA/Abir Abdullah)
Vágólapra másolva!
Humanitárius és emberi jogi rémálomnak nevezte a rohingja muszlim kisebbség tömeges menekülését Mianmarból António Guterres ENSZ-főtitkár helyi idő szerint csütörtökön az ENSZ Közgyűlése előtt.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi pár hétben több mint félmillió rohingja muszlim menekült Mianmarból a szomszédos Bangladesbe, miután nyár végén a nyugat-mianmari Arakán szövetségi államban – rohingja szélsőségesek összehangolt támadásait követően – a mianmari hadsereg "tisztogató műveletbe" kezdett.

António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint "vérfagyasztó" dolgok jutottak a világszervezet tudomására.

A menekülők elmondása szerint a mianmari katonák válogatás nélkül tüzet nyitottak rájuk, taposóaknákat vetettek be ellenük, és számtalan szexuális támadást is elkövettek.

A főtitkár szerint a probléma gyökerét a rohingja kisebbség régóta húzódó hontalansága és az azzal járó diszkrimináció jelenti.

Tangkhali, 2017. szeptember 16. Mianmari rohingják a bangladesi Tangkhaliban felállított sátrukban. Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint a rohingja muszlim kisebbség 400 ezer tagja menekült a szomszédos Bangladesbe az arakáni erőszakhullám augusztus 25-i kezdete óta. A menekültek fele rögtönzött szálláshelyeken tartózkodik, a többiek hivatalos menekülttáborokban, egy részüket pedig helyi közösségek fogadták be. (MTI/EPA/Abir Abdullah) Forrás: MTI/EPA/Abir Abdullah

U Thaung Tun mianmari nemzetbiztonsági tanácsadó a közgyűlésen ezzel szemben kijelentette: nincs etnikai tisztogatás, nem folyik népirtás Mianmarban. "A különböző vallású közösségek harmóniában éltek együtt a történelmünk során. A mostani helyzet a terrorizmus miatt és nem a vallási különbségek miatt alakult ki."

A buddhista többségű Mianmarban a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekintik a muszlim rohingjákat, és nem hajlandók állampolgárságot adni nekik.

Banglades ENSZ-nagykövete a közgyűlésen jelezte: országában tarthatatlan a menekülő rohingják befogadása. A nagykövet szorgalmazta, hogy az ENSZ hozzon létre biztonságos zónákat a még Mianmarban maradt rohingják számára.

A korábban elmenekültekkel együtt már összesen több mint 700 ezer rohingja muszlim tartózkodik Bangladesben.

Csütörtök este Banglades partjai közelében felborult egy rohingja menekülteket szállító hajó, és legalább 15 ember, köztük kilenc gyerek életét vesztette

– közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A túlélők elmondása szerint mintegy százan utazhattak a hajón, többségükben gyerekek. A jármű már nagyon közel járt úti céljához, és éppen horgonyt készült vetni a bangladesi partok közelében, amikor felborult az erős szél és a heves esőzés miatt.