Az Iszlám Állam legyőzhető, a terrorizmus nem

Az Iszlám Állam korábbi azt a mecsetet robbantotta föl, ahol három éve kikiáltották a kalifátust
Vágólapra másolva!
Ha sikerül is felszámolni az Iszlám Állam terrorszervezetet, a merényletek akkor sem érnek véget. Peter Neumann terrorszakértő borús képet festett a jövőről: szerinte csak a szervezetet lehet legyőzni, a mozgalmat nem.
Vágólapra másolva!

Az Irakban és Szíriában állomásozó terroristákkal való leszámolás csak az első fázis, vagyis a "területi projektek" végét jelentené. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet különmegbízottja szerint hosszú távon fontos, hogy szétzúzzák az Iszlám Állam kalifátusát, de azzal

a biztonsági helyzet még nem fog feltétlenül egyszerűbbé válni.

A terrorszakértő azt mondta, nagyon fontos cél az EBESZ tagállamainak térségében a radikalizálódás feltartóztatása, mert ezekből a térségekből 10 ezren indultak útnak azért, hogy embereket gyilkoljanak meg Irakban és Szíriában. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szerint a radikalizálódás elleni küzdelem egyik fontos terepe lehet az internet, az oktatás és a börtönök.

Az Iszlám Állam felrobbantotta azt a mecsetet, ahol három éve kikiáltották a kalifátust Forrás: Europress

Peter Neumann kifejtette: a fokozódó terrorveszélynek több oka is van. Egyrészt az Iszlám Állam harcosai, akik túlélték az iraki és a szíriai harcokat, a legjobb kiképzéssel és

kiterjedt nemzetközi kapcsolatok birtokában térnek vissza hazájukba.

A különmegbízott szerint eddig a Szíriában harcoló külföldiek 20-25 százaléka halt meg, 40 százalékuk még mindig a régióban tartózkodik, és nagyjából 30 százalék tért már vissza, vagy készül éppen visszatérni.

A jelentés alapján az EBESZ miniszteri tanácsa decemberi ülésén fogja megvitatni a konkrét intézkedések lehetőségét.