55 év után diadalmaskodna a jobboldal

APA12508748-2 - 28042013 - OBERPERFUSS - ÖSTERREICH: ZU APA 0037 II - LANDTAGSWAHL IN TIROL: Ein Blauer Umschlag wird am Sonntag, 28. April 2013, bei einer Stimmabgabe in Oberperfuß in die Wahlurne gegeben. APA-FOTO: ROBERT PARIGGER
APA12508748-2 - 28042013 - OBERPERFUSS - ÖSTERREICH: ZU APA 0037 II - LANDTAGSWAHL IN TIROL: Ein Blauer Umschlag wird am Sonntag, 28. April 2013, bei einer Stimmabgabe in Oberperfuß in die Wahlurne gegeben. APA-FOTO: ROBERT PARIGGER
Vágólapra másolva!
Burgenlandban tartják vasárnap az október 15-i ausztriai előrehozott választás főpróbáját. A tartományban helyhatósági választás lesz, a jobbközép néppárt 1962-ben tudott utoljára nyerni a keleti országrészben, azóta mindig a szocdemek szerezték a legtöbb szavazatot. Az országos felmérések azt mutatják, hogy a parlamenti választás előtt nagy fölénnyel vezet Sebastian Kurz alakulata, kérdés, ez a fölény érvényesül-e helyi szinten.
Vágólapra másolva!

A németországi választási izgalmak után október első felében Ausztriára figyel majd az európai közvélemény. Október 15-én előrehozott voksolást tartanak majd Ausztriában. A parlamenti megméretés előtt október 1-jén önkormányzati választás lesz Burgenlandban, ami egyfajta erőfelmérő lesz az országos voksolás előtt. Ahhoz, hogy pontosan értelmezni tudjuk, mi a jelentősége a legkeletibb osztrák tartományban tartandó választásnak, érdemes egy kicsit visszamenni az időben.

A Magyarországgal szomszédos osztrák tartományban legutóbb 2012 novemberében tartottak helyhatósági választásokat. Akkor az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) szerezte meg a legtöbb helyi képviselői mandátumot és polgármesteri posztot. Az SPÖ a szavazatok 46,2 százalékával diadalmaskodott. A második helyre az Osztrák Néppárt (ÖVP) futott be 42,1 százalékos eredménnyel. Harmadik az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lett 4 százalékkal, míg a Zöldek 1,8 százalékot kaptak.

A 2012-es önkormányzati választás végeredménye Burgenlandban. Piros színnel az SPÖ-s önkormányzatok, fekete színnel az ÖVP-s önkormányzatok láthatóak Forrás: Origo

2012 után 2015 májusában tartományi választások voltak Burgenlandban.

A voksolás az SPÖ drámai visszaesését és az FPÖ megerősödését hozta.

A szociáldemokraták csupán 41 százalékot kaptak, így elveszítették a többségüket a helyi parlamentben, míg az FPÖ 15 százalékot kapott. Nagy meglepetésre az SPÖ nem az ÖVP-vel kötött koalíciót, hanem a radikális és bevándorlásellenes FPÖ-vel. Sokan akkor nem jósoltak hosszú időt a furcsa koalíciónak, de a mai napig nem bomlott föl ez az érdekes házasság.

Érvényesül-e a néppárti vezetés

Mint korábban említettük, október 15-én országos választást tartanak Ausztriában, mivel az idei nyár elején összeomlott a 2007 óta tartó nagykoalíciós kormányzás. A burgenlandi voksolás ennek árnyékában zajlik, és annak eredménye minden bizonnyal hatást gyakorol majd az országos kampány menetére a következő két hétben.

Burgenland alapvetően egy baloldali tartomány, legutóbb 1962-ben tudott az ÖVP önkormányzati választást nyerni.

Éppen ezért, ha az országos tendenciák érvényesülnek, és az ÖVP nyerne, az mindenképpen történelmi eredmény lenne.

Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt elnöke az országos választás esélyese Forrás: AFP/Joe Klamar

Az utolsó tartományi szintű felmérést még 2017 áprilisában végezték Burgenlandban. Akkor a szavazatok 43 százalékát az SPÖ, 26 százalékát az ÖVP, míg 17,5 százalékát az FPÖ szerezte volna meg. Áprilisban azonban országosan az ÖVP csupán 20 százalék körül állt, míg mostanra 33-35 százalékra tornázta föl magát a Sebastian Kurz vezette alakulat. Vasárnap kiderül, hogy a keleti tartományban is népszerűbb lett-e a néppárt, vagy pedig a helyi erős szociáldemokrata hagyományok érvényesülnek.

Helyi kontra országos ügyek

Burgenlandban 171 településen választanak majd polgármestereket és képviselőket. A kampányt természetesen az október 15-választás árnyékolja be. Ennek ellenére a helyiek szerint egyáltalán nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a végeredményből, mivel

itt a helyi teljesítményt értékelik majd a választók, és nem országos ügyekről döntenek.

A voksolás végeredményét valóban a 2012-es eredménnyel érdemes majd összehasonlítani.

Bárki is nyerjen majd vasárnap, az országos kampány utolsó két hete mindenképpen izgalmas lesz. Bár a Kurz vezette jobbközép alakulat nagy fölénnyel vezet, a második helyért, és a parlamenti bejutásért éles harc zajlik. Az SPÖ és az FPÖ küzd a dobogó második fokáért, míg a bejutásért a Zöldek, a zöldekből kiszakadt Peter Pilz listája és a liberális NEOS. Az igazi kérdés, hogy ki alakíthat majd kormányt. A legnagyobb esélye az ÖVP és az FPÖ összefogásának van, de Burgenland példája mutatja, hogy az SPÖ-FPÖ összefogást sem lehet kizárni.