Két évvel elhalasztaná a független Kurdisztán létrehozását az iraki kurd elnök

Vágólapra másolva!
Maszúd Barzani iraki kurd elnök kész elhalasztani két évre a független Kurdisztán létrehozását a szeptember 25-i népszavazás eredményeképpen - jelentette az asz-Szumaríja állami televízió csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A hírtévé szerint a kurd vezető bejelentésével Ijád Allávi iraki alelnök kezdeményezését támogatta, amely befagyasztaná a referendum eredményét, és párbeszédre sarkallná Erbílt és Bagdadot.

Készek két évet várni

Barzani az iraki alelnöknek címzett levelében úgy fogalmazott, hogy Allávi javaslata a megfélemlítő taktikáktól, fenyegetésektől és erőszaktól mentes párbeszédre a vitás kérdések rendezésének eszközeként szolgálhat. Hozzátette: az iraki kurdok már a válság kezdetén tárgyalásokra hívták fel a bagdadi vezetést.

A kurd vezető egyben emlékeztetett a hírtévé által ismertetett iratban, hogy a népszavazást megelőzően is hangsúlyozták:

a referendum megtartása nem jelenti, hogy rögtön azt követően kikiáltják független államukat.

"Készek vagyunk legfeljebb két évet várni és folytatni a konstruktív párbeszédet a felmerülő kérdések megvitatására" - olvasható a levélben.

Kollektív büntetésnek tekintik Bagdad lépéseit

A hírtelevízió szerint az iraki alelnök már a népszavazás megtartásának napján

átfogó nemzeti párbeszédet javasolt a Bagdad és Erbíl közötti vitás kérdések rendezésére,

valamint a vitatott területek, köztük Kirkuk státusának meghatározására. Allávi kezdeményezése szerint a felek egyben tartózkodnának az olyan lépésektől, amelyek a konfliktus elmélyüléséhez vezetnének.

Az iraki Kurdisztán kormánya a nap folyamán ugyanakkor visszautasította és "kollektív büntetésnek" minősítette a kurd függetlenségi népszavazás miatt az autonóm terület ellen hozott bagdadi döntéseket. Ezek között van a légi forgalom leállítása Erbíllel és más kurd településekkel, katonaság vezénylése az autonóm terület határán lévő vitatott részekre, amelyek pillanatnyilag kurd kézen vannak.

A központi kormány péntekig adott határidőt arra, hogy a kurdok átadják Erbíl és Szulejmaníja repülőtere, valamint az autonóm területre vezető négy határátkelő ellenőrzését. Ha az utóbbi nem történik meg, az ott áthaladó szállítmányokat Bagdad csempészárunak minősíti.