Junckerhez fordultak a litvánok a migránskvóta miatt

JUNCKER, Jean-Claude
Maastricht, 2016. december 9. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszél a maastrichti szerződés kidolgozásának 25. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a hollandiai Maastrichtban 2016. december 9-én. Az Európai Unió legfontosabb alapdokumentumai közé tartozó megállapodást 1992. február 7-én írták alá. (MTI/EPA/Marcel van Hoorn)
Vágólapra másolva!
Litván ellenzéki képviselők levelet írtak Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, arra kérve, tekintsen el azoktól a büntetésektől, amelyekkel a migránskvótát megtagadó országokat sújtanák. A levélben Lengyelországot, Csehországot és Magyarországot is megemlítették.
Vágólapra másolva!

A litván parlament 17 képviselője jegyzi az Európai Bizottság elnökének címzett levelet, mindannyian ellenzéki képviselők, feltehetően ezért nem kapott nagy visszhangot a helyi közéletben. A nyilvánosságra került levelet konzervatív, Hazáért Unió-Litván Keresztény Demokraták (LKD) párt tagja, a kormányzó Földműves- Zöld Unió (FZU), az ellenzéki Liberális Mozgalomnak és a Litvániai Lengyelek Választási Szövetségének a tagja írták alá. A levelet aláíró képviselők között szerepel Kestutis Glaveckas is, aki a Seimas Litván – Magyar Baráti Tagozat elnöke is egyben.

A képviselők úgy fogalmaztak, az EU a

tagállamok feje felett döntött a migránskvótáról,

pedig voltak olyan országok, amelyek ellenezték a kötelező befogadást. „Egyértelműen támogatjuk az EU azon törekvését, hogy szabadság, biztonság és igazságosság közös területét hozzák létre, de meg kell jegyezzük, hogy a Közösség globalizáció irányában való nyitása veszélyes formákat öltött, és a

– írták.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Forrás: MTI/EPA/ANP/Marcel Van Hoorn

Úgy folytatták, a nemzetbiztonság kérdése a tagállamok kizárólagos hatásköre, ezt pedig az unió alapszerződésében is szerepel. Szerintük

A litván képviselők szerint minden kierőszakolt döntés komoly károkat okoz az uniónak. „A nemzetek és az államok közötti szolidaritás megteremtése hosszú és kemény munka, míg annak a lerombolása csupán néhány hiba miatt bekövetkezhet. Az ilyen hibák elkerülése érdekében arra ösztönözzük az Európai Bizottságot, hogy ne alkalmazzon szankciókat a migráns kvótákat elutasító országokkal szemben, inkább mobilizálja ezen országokat az EU közös erőfeszítéseinek érdekében a migráció kiinduló okainak megszüntetésére, ahol ez felmerül."