Londonban kért menedékjogot a volt thaiföldi kormányfő

Jinglak Sinavatra
Jinglak Sinavatra a bangkoki Legfelsőbb Bírósághoz érkezik, 2017 augusztus elsején
Vágólapra másolva!
Londonba érkezett, és politikai menedékjogot kért a brit hatóságoktól a korrupció miatt elítélt volt thaiföldi kormányfő, Jinglak Sinavatra.
Vágólapra másolva!

A CNN korábban a Sinavatra vezette Pheu Thai (Thaiföldért) párból származó forrásokból értesült erről. Csütörtökön Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök azt mondta, hogy Sinavatra Dubajban bujkál, és a rendőrség a külügyminisztériummal és az Interpollal együttműködve megpróbál a nyomára bukkanni, és kieszközölni, hogy kiadják Thaiföldnek.

Jinglak Sinavatra 2011-től 2014-ig volt Thaiföld első nő miniszterelnöke. Súlyos politikai válság és tiltakozások után a legfelsőbb bíróság váltotta le hivatalából, majd a hatalmat a hadsereg vette át az országban.

Sinavatrát szerdán ítélték el hazájában öt év börtönbüntetésre hűtlen kezelés és korrupció miatt.

Terhére rótták, hogy átszámolva mintegy 6,8 milliárd eurós (több mint 2100 milliárd forintos) kárt okozott az államnak rizstermesztőket támogató programjával. Sinavatra a végsőkig vitatta ezt, és nem jelent meg a szerdai ítélethirdetésen.

Jinglak Sinavatra a bangkoki Legfelsőbb Bírósághoz érkezik, 2017 augusztus elsején Forrás: NurPhoto/Anusak Laowilas/NurPhoto/Anusak Laowilas

Az ötvenéves asszony a börtöntől tartva már egy hónappal korábban külföldre menekült. Hollétéről eddig nem lehetett tudni semmit. Mint most kiderült, gépkocsival Kambodzsába utazott, majd onnan Dubajba repült. Ott él a száműzetésbe vonult bátyja, Thakszin Sinavatra, aki ugyancsak kormányfő volt, de katonai puccsal 2006-ban megbuktatták, majd távollétében két év börtönre ítélték korrupció miatt.

A Sinavatra-testvérek továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek hazájukban, főként a szegényebb rétegek körében. Thakszin Sinavatrát ma is az ország egyik legbefolyásosabb politikusának tartják, jóllehet évek óta Dubajban él.