Lehet, hogy mégis él az Iszlám Állam halottnak hitt vezetője

Vágólapra másolva!
Bagdadival készült új hangfelvételt tett közzé az Iszlám Állam, a hozzá köthető al-Furqan hírügynökségen keresztül.
Vágólapra másolva!

Azt nem tudni, mikor vették fel a 46 perces felvételt,

Abu Bakr al-Bagdadi azonban utal benne Észak-Korea Japánnal és az Egyesült Államokkal szembeni fenyegetésre, ami azt jelezheti, hogy életben van.

A dzsihadista szervezet vezetőjének

halálhírét többször is felvetették.

Legutóbb július elején jelentette, „biztos forrásokra” hivatkozva a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja, hogy Bagdadi életét vesztette a koalíciós erők kelet-szíriai - Deir-ez-Zór közelében végrehajtott - támadása következtében.

A hangfelvételen a

terroristák harcának folytatása mellett érvel,

és annak ellenére is méltatja a dzsihadistákat, hogy nemrég elvesztették Moszult. Az iraki várost júliusban szabadították fel teljesen az Iszlám Állam uralma alól az USA vezetésével működő nemzetközi koalíció támogatását élvező iraki erők.

Bagdadi a csütörtökön ismertté vált felvételen emlékeztette követőit arra, hogy a muszlimok első számú kötelessége isten kedvére tenni, s csak utána következik az ellenségeik és az Allah ellenségei feletti győzelem.

A területi veszteségekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ez

nem tántorítja el a dzsihadistákat.


A terroristavezér hangja az AP amerikai hírügynökség szerint nagyban hasonlít a korábban nyilvánosságra került felvételeken hallhatóhoz.

James Mattis amerikai védelmi miniszter korábban is hangsúlyozta, hogy a halálhíréról szóló információk ellenére is meggyőződése, hogy Abu Bakr al-Bagdadi él, s nem tudta megerősíteni az Iszlám Állam vezetőjének halálhírét Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője sem.

Tisztségviselők arra figyelmeztettek, hogy

évekbe telhet, mire elfogják Bagdadit,

vagy végeznek vele. Szerintük a terroristavezér vélhetően a Moszul és az Iszlám Állam fővárosaként emlegetett szíriai Rakka közötti több ezer négyzetkilométeres sivatagos területen bujkál.

Az Egyesült Államok decemberben 10 millióról 25 millió dollárra emelte a nyomravezetői díjat.