Amerika segít Puerto Ricónak a mentésben és a romeltakarításban

Maria hurrikán
Winds lash the coastal city of Fajardo as Hurricane Maria approaches Puerto Rico, on September 19, 2017. Maria headed towards the Virgin Islands and Puerto Rico after battering the eastern Caribbean island of Dominica, with the US National Hurricane Center warning of a "potentially catastrophic" impact. / AFP PHOTO / Ricardo ARDUENGO
Vágólapra másolva!
Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) újabb katonákat küld Puerto Ricóra, hogy segítsenek a Maria hurrikán utáni kárelhárításban, a szövetségi kormányzat minden költséget átvállal.
Vágólapra másolva!

A kedd esti bejelentés szerint az elkövetkező napokban várhatóan 2500 katona érkezik Puerto Ricóra, ahol már jelenleg szintén 2500 katona segédkezik a mentésben és a takarításban.

Az Egyesült Államok Északi Parancsnokságának szóvivője közölte: további egészségügyi berendezéseket és mozgatható orvosi rendelőket, műholdas kommunikációs berendezéseket szállítanak a szigetre. A hadsereg egyik észak-karolinai támaszpontjáról olyan civil egység is Puerto Ricóra utazik, amelyik hangosbeszélőkkel, teherautókkal, szórólapokkal segíti a helybélieket információkkal.

A Maria hurrikán pusztítása Puerto Ricóban Forrás: AFP/Ricardo Arduengo

Brock Long, a szövetségi katasztrófaelhárítási hivatal (Fema) vezetője bejelentette: az amerikai tengerészet és parti őrség 16 hajója már a Puerto Ricó-i vizeken, tíz másik hajó pedig úton van. Szombaton Baltimore kikötőjéből indul Puerto Ricóba egy kórházhajó, amely három-öt nap alatt ér a szigetre. A segélyeket katonai repülőgépekkel juttatják el a lakosokhoz.

A Fehér Ház közölte, hogy teljes egészében fedezi a romeltakarítás költségeit, és hat hónapon keresztül fedezi a hurrikán pusztításai nyomán felmerülő egyéb költségeket is.

A segítség azért jelentős, mert hasonló természeti katasztrófák esetében a szövetségi kormány a károk 75 százalékát fedezi, míg 25 százalékot a szövetségi államoknak, illetve a külső területeknek kell finanszírozniuk.

Donald Trump elnök kedden bejelentette: a hurrikán áldozatainak "hathatós segítséget" nyújtanak, ő pedig a jövő héten Puerto Ricóra és az amerikai Virgin-szigetekre látogat. Trump ugyanakkor leszögezte: a segítség eljuttatása komplikáltabb és nehezebb, mint Texasban vagy Floridában volt, mert Puerto Ricót – amely társult állama az Egyesült Államoknak – óceán választja el az Egyesült Államoktól.

Carmen Yulin Cruz, a főváros, San Juan polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a humanitárius segítség gyors eljuttatása "élet-halál kérdése".