Maffiamódszerrel osztják szét a tanári állásokat

Vágólapra másolva!
Hét egyetemi professzort korrupció vádjával letartóztattak, huszonkét kollégájukat pedig egy évre eltiltották a tanítástól Olaszországban. Az egyetemi állásokat ugyanis nem érdem alapján, hanem mondvacsinált pályázatokkal „saját embereik” között osztották szét.
Vágólapra másolva!

A börtönbe kerültek vagy eltiltottak között neves oktatók vannak Olaszország több egyeteméről, névsorukat az olasz újságok kedden hozták nyilvánosságra. Többségük elismert, közgazdasági, pénzüggyel és adóügyi joggal foglalkozó professzor, aki minisztériumi bizottságoknak, politikai és vállalati tanácsadói testületnek is tagja volt.

A firenzei ügyészség vizsgálata alapján egész Olaszországban 150 házkutatást tartottak.
A korrupciós vizsgálat 2013-ban indult Philip Laroma Jezzi olasz-brit adószakértő feljelentése alapján. A Firenzében dolgozó Laroma Jezzi egyetemi tanári állásra pályázott, és esélyesként vett részt egy országos pályázaton. Idősebb kollégája, Pasquale Russo volt egyetemi professzor azonban beszélgetésre hívta, amelyen visszalépésre szólította fel, hangsúlyozva, hogy annak a tanári posztnak már megvan a nyertese.

– fenyegette meg a professzor fiatalabb kollégáját.

Pasquale Russo el is magyarázta, miként működik Olaszországban az egyetemi állások odaítélése:

nem érdem, hanem ismeretség és protekció alapján nevezik ki a tanárokat. A már állásban levő professzorok jelzik egymásnak, hogy egyes pályázatokon kinek kell elsőként befutnia.

Kölcsönösen segítik álláshoz "egymás embereit", hogy megbízható, irántuk elkötelezett kollégákkal vegyék körbe magukat. Az egyetemi "maffiarendszerben" nem az számít, hogy ki a legjobb arra az állásra, "az számít, hogy a te embered legyen" – tette hozzá a professzor. Tanácsolta, hogy Laroma Jezzi "ne angolként, hanem olaszként" álljon hozzá a helyzethez.

Philip Laroma Jezzi azonban rögzítette a beszélgetést, és feljelentést tett.

A tapasztalatok szerint az olaszországi egyetemeken létező professzori maffia vezet oda, hogy a fiatal olasz diplomások, kutatók egy része külföldön keres állást, mivel hazájában kapcsolatok nélkül ez lehetetlen lenne.

Felmérések szerint 1999 és 2007 között az egyetemi pályázatokon állást nyert oktatók több mint 90 százaléka ugyanazon az egyetemen rendelkezett "kapcsolatokkal", ahol megszerezte a tanári helyet,

vagy a tanszék professzorainak volt egykori tanítványa, vagy esetleg egy másik egyetemi tanárnak volt a rokona.