Az Európai Bizottság az élelmiszerek minőségét akarja biztosítani

nulla kalória élelmiszer címke
Nem mindegy, hogy csökkentett kalóriatartalmú vagy cukormentes
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság útmutatót tett közzé kedden az élelmiszerek kettős minőségét is érintő tisztességtelen gyártói magatartás hatékonyabb tagállami kezelése és az uniós élelmiszer- és fogyasztóvédelmi jog érvényesítése érdekében.
Vágólapra másolva!

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az útmutató segít meghatározni a nemzeti hatóságoknak, hogy uniós jogba ütközik-e, ha egy vállalkozás a különböző országokban eltérő minőségben értékesíti termékeit. Részletesen kifejti, melyek azok az uniós élelmiszeripari és fogyasztóvédelmi jogi előírások, amelyeket a hatóságoknak a kettős termékminőség fennállásának vizsgálatakor figyelembe kell venniük.

A rendelet többek között előírja, hogy a fogyasztóknak valósághű és kielégítő tájékoztatást kell kapniuk az adott élelmiszerről, az élelmiszercímkén fel kell tüntetni egyebek mellett a termék valamennyi összetevőjét.

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv tiltja az olyan gyártói és kereskedelmi magatartásokat, mint például a fogyasztóknak a termék tulajdonságaival és összetevőivel kapcsolatos megtévesztése.

Vera Jourová, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa kijelentette, ha egy termék azonos márkajelzéssel ellátva, két különböző minőségben kerül forgalomba, azzal megvalósul a fogyasztók tisztességtelen megtévesztése. Ez egyértelmű példája annak, hogy a határon átnyúló problémákat csak uniós szintű együttműködéssel lehet megoldani. Érvényt kell szerezni az uniós jog szerint tiltott magatartás elkerülésének, el kell érni, hogy valamennyi fogyasztó egyenlő elbánásban részesüljön.

Az útmutató alapján, amennyiben bizonyítást nyer, hogy egy feltárt jogsértés határon átnyúló jellegű, a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok az európai szintű fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat útján léphetnek fel.

Nem mindegy, hogy csökkentett kalóriatartalmú vagy cukormentes – a fogyasztóknak valósághű tájékoztatást kell kapniuk Forrás: Bigstock

A kedden bemutatott iránymutatás mellett az uniós bizottság az élelmiszeripari termékek hatékonyabb összehasonlító tesztelésére irányuló módszertan kialakításán is dolgozik annak érdekében, hogy a tagállamok e kérdés megvitatása során minden országban azonos, megbízható és közös tudományos alapokra támaszkodhassanak.

A kettős élelmiszerminőségre – arra, hogy egyes multinacionális vállalatok kelet-európai piacon forgalmazott termékeinek jelentős része eltérő, illetve alacsonyabb minőségű, mint az, amit ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai piacokon értékesítenek – az év elején hívták fel a figyelmet a visegrádi négyek (Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország) kormányfői. Az eltérő élelmiszerminőséget csalásnak és veszélyes politikai üzenetnek minősítették és a helyzet sürgős kivizsgálására szólították fel az Európai Unió illetékes szerveit.

Magyarország mellett a szlovákok, csehek, szlovénok, horvátok, románok, bolgárok, görögök szerint is elfogadhatatlan, hogy

közel 100 millió európai állampolgár juthat silányabb élelmiszerhez, mert a nagy élelmiszergyártók kettős mércét alkalmaznak a nyugati és a kelet-európai országokban fogalmazott élelmiszereknél.

Csehország és Szlovákia kezdeményezésére várhatóan októberben találkozót tartanak Pozsonyban a kettős élelmiszerminőség ügyében az Európai Unió, illetve a kérdésben érintett tagállamok vezető politikusainak részvételével.