Pánik a szigeten, köpköd és füstöl a vulkán

Torong, 2017. május 20. A Sinabung tűzhányó kitörése a Szumátra északi részén elterülő Karo kormányzóságban fekvő Torong faluból nézve 2017. május 20-án. A Sinabung Indonézia csaknem 130 aktív vulkánjának egyike, amely 400 év után 2010-ben lépett újra működésbe, és azóta elszórtan ismétlődnek a kitörések. (MTI/EPA/Yt Haryono)
Vágólapra másolva!
Szükségállapotot vezettek be az óceániai Vanuatu Ambae nevű szigetén, ahol a Lombenben nevű vulkán kitörése miatt már több mint ötezer lakost telepítettek ki a környékről.
Vágólapra másolva!

A tűzhányó szombaton tört ki Ambae szigetén, az alászálló hamuréteg számos környékbeli falut és mezőgazdasági területet beborított. Az érintett területekről több, mint ötezer embert kellett kitelepíteni.

illusztráció Forrás: MTI/EPA/Yt Haryono

A szigetország földtani intézete négyes szintre emelte a riadókészültséget az ötfokozatú skálán. Ha eléri az ötös szintet, akkor az egész szigetet ki kell üríteni.

A tűzhányó egyelőre hamut, kis lávát, de leginkább sötét füstöt lövell ki magából

- mondta a helyi katasztrófavédelem vezetője.

A környékről kimenekített embereket nagyon nehézkesen tudnak ellátni és elszállásolni, ugyanis a térségben igen korlátozott a rendelkezésre álló menedékhelyek száma. A sziget lakossága mintegy 10 ezer ember.