Macron elnök óriási kudarca a szenátori választásokon

Vágólapra másolva!
Az első száz nap után a francia modernkori köztársasági legnépszerűtlenebb elnöke, Emmanuel Macron nem várt túl sokat a tegnapi szenátori választásoktól, igyekezett relativizálni a majdani eredményt. De ilyen kudarcra ő sem számított.
Vágólapra másolva!

Macronnak 29 szenátora volt. Ők mind egykori szocialista politikusok, akik - mondhatni - elárulták saját pártjukat és átálltak Macronhoz. (maga Macron is a bukott szocialista kormány minisztere volt) Az előző szenátori választáson egyébként még nem létezett Macron pártja, tehát egy éve még egyetlen szenátora sem volt.

A múlt héten arról beszéltek a Macron-pártiak, hogy az eddigi 29 helyet meg akarják duplázni, de legrosszabb esetben is 50 helyet akarnak.

Ehelyett az a nevetséges eset állt elő, hogy az eddigi 29 helyett már csak 23 szenátoruk van.

A szenátori választás fő jelentősége, hogy háromötödös szenátori többséggel alkotmányt lehet változtatni, és Macron erre készült. Így viszont ez lehetetlen. (legfeljebb kiírhat népszavazást, de az nagyon kockázatos egy ennyire népszerűtlen elnöknek)

A legjobban egyébként a volt konzervatív elnök, Nicolas Sarkozy pártja, a Republikánusok (LR) szerepeltek, ők adják a legtöbb szenátort.