Kaczynski: Lengyelországnak ki kell bírnia az uniós nyomást

Polish Ruling Party Leader Jaroslaw Kaczynski NurPhoto General News May 17 2016 17th May 2016 Law and Justice PRESS CONFERENCE Polish Parliament POLITICS SQUARE FORMAT
Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) újraválasztott elnöke.
Vágólapra másolva!
Lengyelországnak ki kell bírnia az uniós nyomást, máskülönben az EU peremére szorul – mondta egy hétfőn megjelent interjúban Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, aki szerint Varsó soha nem mond le a német háborús kártérítéssel kapcsolatos igényéről.
Vágólapra másolva!

Kaczynskinál a Sieci Prawdy (korábban WSieci) lengyel konzervatív hetilap többek között aziránt érdeklődött, mit kezd Lengyelország azzal, hogy az Európai Bíróság elutasította Budapest és Pozsony kvótakeresetét, amelyet Varsó is támogatott.

A politikus "nehéznek" minősítette a bírósági döntés nyomán fennálló helyzetet. Egyúttal egyértelműnek nevezte, hogy "a teljes függetlenség, egyenjogúság kiharcolása", az európai központ gazdasági utolérése érdekében Varsónak "ki kell bírnia a nyomást, sőt, ennél élesebb lépéseket is".

A vasárnapi német választások előtt rögzített interjúban Kaczynski azt nevezte a berlini politikára vonatkozó legfontosabb kérdésnek, hogy Angela Merkel kancellár beleegyezik-e az euróövezet további integrációjába, "vagyis más országok pénzelésébe".

Jaroslaw Kaczynski Forrás: AFP/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Merkel "természetesen nem szeretne fizetni, és sokáig ehhez tartotta magát" - mutatott rá a lengyel politikus, kifejtve: nem világos, mit tesz a kancellár, ha az euróövezeti integráció elutasítása Berlin részéről a közös valuta csődjét jelentené. "Ma ez valódi fenyegetésnek tűnik, így Merkel valószínűleg már akar fizetni" – vélekedett Kaczynski.

Arra a kérdésre válaszolva, mit tesz Varsó az euróövezeti integráció folytatása – vagyis a kétsebességes Európa koncepciójának megvalósítása – esetében, azt felelte: az ilyen egységesítéshez az uniós alapszerződések módosítására volna szükség.

"Angela Merkel talán úgy gondolja, hogy Lengyelország megijed a szankciókkal járó hetes cikktől, és ezért engedékeny lesz az alapszerződések módosításakor " – jelentette ki a Varsó ellen indított uniós jogállamisági eljárásra, illetve az EU-ról szóló szerződés hetedik cikkére utalva. Ez utóbbi alkalmazása akár az uniós szavazati jogok felfüggesztését is eredményezheti.

A hetes cikkének alkalmazásához az uniós tagállamok egyhangú jóváhagyása szükséges, miközben – mint mondta – "több állam is" ellenezni fogja ezt.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Lengyelország semmiképpen sem egyezik-e bele a kétsebességes Európa létrejöttét célzó módosításokba az alapszerződésekben, Kaczynski elmondta: mindez csak előzetes értékelés. "Egy azonban biztos: az euró bevezetése ma jelentősen lenyomná a gazdaságunkat."

Kaczynski szerint a lengyel szejm szeptember elején közzétett elemzése szerint Varsó továbbá is jogosult a második világháborús veszteségekért járó német kárpótlásra. Nincs semmi jogi alapja annak, hogy Berlin elutasítsa a lengyel igényt.

"Következetesen kell eljárnunk, fázisokra bontva az akciót" – mondta. Jelenleg az eljárás "parlamenti szakasza" zajlik, "vagyis még nem a lengyel állam hivatalos igénylésévél" van dolgunk. A folyamat folytatódni fog, Varsó "semmiképp sem szándékozik lemondani róla."

Egyes lengyel kommentátorok szerint az esetleges német kárpótlás érvként használható, amennyiben az Európai Unió például a hetes cikk beindításával, illetve az uniós alapok korlátozásával fenyegetné meg komolyabban Varsót.