A japán miniszterelnök feloszlatja a parlament alsóházát

nuclear government Horizontal Japan's Prime Minister Shinzo Abe (L) speaks to journalists upon his arrival at his office in Tokyo on September 9, 2016 following news of North Korea's fifth nuclear test.
North Korea appears to have conducted a fifth nuclea
Abe Sindzó japán miniszterelnök súlyos fenyegetettségről beszélt
Vágólapra másolva!
Abe Sindzó japán miniszterelnök a Liberális Demokrata Párt (LDP) hétfői gyűlésén bejelentette, hogy a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen feloszlatja a törvényhozás alsóházát – mondta el az LDP egyik magas rangú tagja.
Vágólapra másolva!

A japán törvények értelmében az ezt követő negyven napon belül új választásokat kell tartani. Kormányzati források szerint a kampányidőszak október 10-én kezdődhet, az előrehozott választásra pedig 22-én kerülhet sor.

Abe Sindzó japán miniszterelnök súlyos fenyegetettségről beszélt Forrás: AFP/Toru Yamanaka

A kormányfő hétfőn sajtótájékoztatót tartott, amelyen hivatalosan is bejelentette döntését.
Abe alig két héttel ezelőtt még tagadta, hogy a kétkamarás japán törvényhozás nagyobb erőt képviselő alsóházának feloszlatására készül.

Az alsóház képviselői csütörtökön három hónapos nyári szünetről térnek vissza.

A miniszterelnök, aki egyben a kormányzó konzervatív LDP vezetője is, így akar széles körű támogatottságot szerezni a növekvő észak-koreai fenyegetés miatt átalakításra szoruló biztonságpolitikájának, valamint új jóléti intézkedéseinek.

A Nikkei című japán üzleti napilap hétvégi felmérése alapján a megkérdezettek 56 százaléka alkalmatlannak tartja az időpontot az előrehozott választásra, míg 28 százalék ellenkező véleményt képvisel.

Ellenzéki pártok is bírálták a Abe Sindzó döntését, azzal érvelve, hogy semmi sem indokolja az alsóház idő előtti feloszlatását. A képviselők mandátuma 2018 decemberében járna le.

Bírálók szerint a képviselőház feloszlatására valójában azért kerül sor, mert az országgyűlésben egyre sűrűbben támadták a miniszterelnököt nepotista intézkedései és botrányai miatt.

"A miniszterelnök szeretne hivatalban maradni a 2020-as olimpiai játékokig, és szeretne abban a helyzetben lenni, hogy még ugyanabban az évben módosíthassa az alkotmányt" – vélekedett Abe lépéséről Jora Maszao helyi politikai újságíró.

Japán alkotmányát a második világháború után, az ország amerikai megszállása idején amerikai segítséggel és jóváhagyással szövegezték; 1947-ben lépett életbe, és azóta nem módosították.
Az ellenzéki pártok a Demokrata Párt vezetésével azt fontolgatják, hogy egységbe tömörülnek az LDP-vel szemben. Koike Juriko tokiói kormányzó bejelentette: Remény (Kibo) néven új pártot hoz létre. Koike tömörülése várhatólag többeket vonz majd a teljes politikai palettáról. A kormányzó szeretne országszerte jelölteket állítani a választásra.