A németek 40 százaléka szavazott kora délutánig

vote Horizontal német választások
Christina Lehmann (L) and Jana Bruestle wear traditional dresses of the Black Forest area including the typical "Bollenhut" pompon hats as they cast their ballots at a polling station in Gutach near Freiburg, southwestern Germany, during general elections on September 24, 2017. Polls opened in Germany in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / THOMAS KIENZLE
Vágólapra másolva!
Németországban a 61,5 millió választásra jogosult 41,1 százaléka szavazott a szövetségi parlamenti választáson vasárnap 14 óráig. Ez az arány valamivel kevesebb, mint négy évvel ezelőtt - közölte a szövetségi választási bizottság.
Vágólapra másolva!

A közleményben kiemelték, a levélben szavazók adatait még nem tartalmazza a kimutatás. Vagyis elképzelhető, hogy a részvételi arány növekedik a 2013-as Bundestag-választáshoz képest. Akkor a választók 24,3 százaléka szavazott levélben, és a szakértői becslések szerint az idén többen választották ezt a megoldást.

A részvételi arány

2013-ban 71,5 százalék volt,

növekedett a megelőző, 2009-ben tartott választáson regisztrált 70,8 százalékhoz képest.

A választók ezúttal is 18 óráig adhatják le voksukat.

Forrás: AFP/Thomas Kienzle

A szavazók véleménye alapján készült felmérések (exit poll) közvetlenül az urnazárás után jelennek meg, a hivatalos előzetes végeredmény hétfő kora reggelre várható.

A felmérések alapján a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke,

Angela Merkel maradhat a kancellár,

de bizonytalan, hogy a CDU és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) milyen koalícióban folytatja a kormányzást.

Leginkább a nagykoalíció, a CDU/CSU és a szociáldemokrata párt (SPD) közös kormányzásának folytatása, vagy a CDU/CSU és a jobboldali liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), valamint a Zöldek alkotta, a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány tűnik valószínűnek.