Földrengés volt Észak-Koreában

KIM Dzsong Un, Észak-Korea, rakétakísérlet, Japán
Tokió, 2017. augusztus 29. Egy észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítás egy tokiói utcai tévéképernyőn 2017. augusztus 29-én, miután Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel reggel, amely átrepült Japán északkeleti része felett és a Csendes-óceánba csapódott. A képernyőn Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára látható. (MTI/EPA/Franck Robichon)
Vágólapra másolva!
Kisebb erejű földmozgást mértek, nem messze attól a helyszíntől, ahol szeptember 3-án föld alatti nukleáris robbantást végeztek. A kínai földrengéskutató hálózatok központja (CENC) szerint a földmozgás nem egy újabb nukleáris kísérlet következménye
Vágólapra másolva!

Kis erejű,

3,4-es fokozatú földrengés volt

szombaton Észak-Koreában, az epicentruma mindössze öt kilométerre volt a szeptember 3-ai föld alatti nukleáris robbantás helyszínétől, az ország északleleti részén - közölte a kínai szeizmológiai intézet.

A kínai közlés szerint a földrengés fészke „nulla kilométeres mélységben” volt, és gyaníthatóan robbanás okozta.A dél-koreai meteorológiai szolgálat közölte, hogy elemzi a földmozgást, de számára ez inkább természetes földrengésnek tűnt. A rengést 3-as erősségűre becsülték, és számára ez inkább

természetes földrengésnek tűnik,

nem észleltek ugyanis olyan hanghullámokat, amilyeneket általában a nem természetes módon keletkező földrengések generálnak.

Észak-Korea azt állítja, hogy hidrogénbombájuk van Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

David Wright, egy amerikai székhelyű nem kormányzati szervezet szakértője szerint az alacsony intenzitású rengések vélhetően a korábban végrehajtott nukleáris robbantás következtében a talaj szerkezetében bekövetkezett változásokra vezethetők vissza.

A szeptember 3-án végrehajtott föld alatti nukleáris robbantás okozta földrengés ereje meghaladta a hatos fokozatot.

Phenjan szerint hidrogénbombával

végzett kísérletet hajtottak végre.

Nem sokkal később Lassina Zerbo, a CTBTO igazgatója közölte, két szeizmikus jelenséget is észleltek, és nem valószínű, hogy ezek mesterségesek voltak. Inkább hasonlítottak ahhoz az "omláshoz", amint a szeptember 3-i nukleáris robbanás után észleltek.

Az amerikai földtani intézet egyelőre nem adott ki közleményt.