Felmentettek öt anarchistát terrorcselekmény előkészítésének vádja alól

vonat
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A Prágai Fővárosi Bíróság felmentette azt az öt cseh fiatalt, akiket még 2015 áprilisában tartóztattak le egy közlekedő vonat ellen tervezett terrorcselekmény vádja alól. Az ítélet nem jogerős, az ügyész várhatóan fellebezni fog.
Vágólapra másolva!

Az ötből két fiatalember és egy nő már nem volt ismeretlen a cseh rendőrség előtt, mivel korábban számos szélsőséges tüntetésen vettek részt,

komoly priusszal rendelkeztek garázdaság, rendbontások elkövetése miatt.

A vádlottak padján ült még másik két fiatal nő is , akiket korábban azért tartóztattak le, mert állítólag tudtak a vonatszerelvény ellen tervezett robbantásos akcióról, de azt nem próbálták megakadályozni.

Illusztráció Forrás: --

A vád szerint a három fő vádlott még 2015 áprilisában Prága külvárosában egy vasúti híd alatt helyezett el két házi készítésű robbanószerkezetetet. Szakértők később azt nyilatkozták, hogy a benzinből, polisztirolból és különféle növényi olajokból készült "tákolmányokat" inkább Molotov-koktéloknak mondanák. A három cseh fiatal mindvégig tagadta az ellenük felhozott vádakat. Sőt azt állították, hogy rendőrségi provokáció áldozatai.

Szerintük pár éve beépültek a bandájukba magukat anarchistának valló cseh titkosügynökök, aki a "balhé napján felszívódtak". Állítólag ők szerezték be a "benzinespalackokat" is, és ittas állapotukban rábeszélték őket a vonat megtámadására.

Az akciót azonban az utolsó pillanatban meghiúsították a cseh terrorelhárítási alakulat emberei. Mindenesetre a Prágai Városi Bíróság nem találta megalapozottnak a vádakat, és mind az öt vádlottat felmentette.

Amennyiben a bíróság bűnösnek találja a fiatalokat, úgy a cseh törvények szerint súlyosbított, 12-20 év közötti börtönbűntetés várt volna rájuk.

A felmentő ítélet nem jogerős.