Élelmiszersegélyt küld északra Dél-Korea

Vágólapra másolva!
Dél-Korea csütörtökön jóváhagyta azt a tervet, amelynek értelmében 8 millió dollár értékben humanitárius segélyt küld Észak-Koreának - jelentette a déli Yonhap hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A közlés szerint a szöuli kormány nem kíván változtatni segélypolitikáján a vele ellenséges phenjani rezsim okozta geopolitikai feszültségek ellenére sem.

Az újabb segélyszállítmányról szóló döntést az országegyesítési miniszter terjesztette elő a kormány ülésén, néhány nappal azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy sor újabb büntetőintézkedést léptetett életbe Észak-Koreával szemben, amely a világszervezet határozatait megsértve szeptemberben végrehajtotta hatodik nukleáris kísérleti robbantását.

Dél-Korea már korábban tájékoztatott arról, hogy 4,5 millió dollár értékben gyermekeknek és terhes nőknek való tápszereket szándékozik küldeni Észak-Koreába az ENSZ Élelmezési Világprogramján (WFP) keresztül, illetve 3,5 millió dollár értékben oltóanyagokat és gyógyszereket az UNICEF (az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja) segítségével.

A segélyszállítmány elküldésének időzítéséről később dönt a dél-koreai kormány.