A Facebook letiltotta a muzulmán felkelőket

Facebook orosz web net közösségi oldal
Vágólapra másolva!
A Facebook veszélyesnek minősítette és betiltotta a mianmari rohingya lázadócsoport, az Arakáni Rohingya Üdvhadsereg, az ARSA oldalát - számolt be szerdán a közösségi portál.
Vágólapra másolva!

A Mianmarban jogfosztott muzulmán kisebbség, a rohingyák lázadása az ország északi részén fekvő Arakán államban kezdődött a helyi rendőrőrsök elleni támadásokkal augusztus végén, ezt torolta meg a mianmari hadsereg hadműveleteivel, amit az ENSZ etnikai tisztogatás iskolapéldájának minősített.

A Facebook kizárja a szélsőséges csoportokat

A Facebook közleményében értésre adta, hogy az ARSA-lázadócsoportot érintő döntése nem a mianmari kormány kérésére született,

hanem része a cég üzletpolitikájának, hogy kizárják a szélsőséges csoportokat oldalukról.
A portál nem hozta nyilvánosságra, hogy törölte-e bármely más, olyan csoport oldalát vagy fiókját, amely érintett a délkelet-ázsiai országban kirobbant konfliktusban. Arról sem számolt be a Facebook, hogy a mianmari témakörben hány bejegyzést töröltek.

A Facebook hasznos eszköz lehet az információs hadviselésben,

akár a rohingyák érdekeit képviselők, akár a kormány vagy a hadsereg számára. A felek ugyanis a közösségi portálon továbbítják értesüléseiket.

Alig egy hónap alatt 420 ezren menekültek el

Augusztus 25. óta több mint 420 ezren menekültek el a hadsereg műveletei elől a szomszédos Bangladesbe. Az ENSZ az „etnikai tisztogatás iskolapéldájának” nevezte a mianmari, muszlim vallású rohingya kisebbséggel szembeni „kegyetlen biztonsági műveleteket”, amelyben számos erőszakos cselekmény, gyilkosság, falvak felégetése történt a menekültek és a nemzetközi humanitárius szervezetek szerint.

A rohingyák ügyének számos védelmezője arra panaszkodott, hogy az elmúlt napokban felhasználói bejelentések alapján blokkolták oldalaikat.

A Facebook csak azokat a tartalmakat törli, melyek erőszakra buzdítanak,

de amelyek felhívják a figyelmet a brutalitásra, vagy elítélő szándékkal tartalmaznak erőszakos felvételeket, azokat nem - tudatta a cég egyik szóvivője.