Először állítanak szobrot nőnek a londoni Parliament Square-en

Dame Millicent Fawcett, szüfrazsett
Dame Millicent Fawcett, körülbelül 1870-ben
Vágólapra másolva!
2018-ban adják át Dame Millicent Fawcett szüfrazsett szobrát a londoni Parliament Square-en. Fawcett lesz első nő, akinek alakját megörökítik a téren
Vágólapra másolva!

Dame Millicent Fawcett szüfrazsett lesz az első nő, aki szobrot kap a londoni Parliament Square-en. Sadiq Khan polgármester szerint már jó ideje érett ez a gesztus: „Ezzel a szoborral szeretnénk bemutatni mindazon nőknek az erejét és kitartását, akik az életüket a női egyenjogúságért vívott harcnak szentelték."

A szobrot a Turner-díjas Gillian Wearing szobrász készíti el, az első nő, akinek egy alkotása felkerül a Parliament Square-re. A szobor a szüfrazsettet 50 éves korában fogja ábrázolni – ekkor alapították meg ugyanis a National Union of Women's Suffrage Societies nevű társaságot. Fawcett kezében egy plakát lesz a „Bátorság bátorságot inspirál" felirattal, amely híres, a szintén szüfrazsett Emily Wilding Davison halála után mondott beszédéből van. A talapzatában azoknak a neveit tüntetik fel, akik velük együtt küzdöttek a nőknek járó szavazati jogért.

Caroline Criado-Perez 2016-ban indított petíciót a szoborért, amely több mint 85 000 aláírást gyűjtött. Korábban ő indította el azt a kezdeményezést is, hogy Jane Austen arcképe felkerüljön a brit bankjegyekre.

A szobrot 2018-ban adják át, mivel ekkor lesz pont 100 éve annak, hogy Nagy-Britanniában megadták a szavazati jogot a nőknek.