Az utasok 75 százaléka kért intézkedést a Ryanairtől

Stansted, 2017. szeptember 18. 2009. július 21-én a stanstedi repülőtéren készített kép a Ryanair ír légitársaság repülőgépeiről. A cég 2017. szeptember 18-án bejelentette, hogy a Ryanair október végéig napi 40-50 járatát kénytelen törölni átmeneti pilótahiány miatt. (MTI/AP/Matt Dunham)
Vágólapra másolva!
A Ryanair öthetes járattörlési időszakában érintett mintegy 315 ezer utasból szerdáig 238 ezren kérték a jegyük átfoglalását vagy az ár visszatérítését - derül ki légitársaság közleményéből.
Vágólapra másolva!

Közlésük szerint a Ryanair minden érintett utast e-mailben tájékoztatott a járat törléséről és a lehetséges teendőkről. Ezek között

felhívták az utasok figyelmét az uniós jogszabályok szerinti kompenzációs lehetőségekre is.

Korábban fogyasztóvédők azzal vádolták az ír diszkont légicéget, hogy ezekről nem küldenek tájékoztatást.

Szerdáig a Ryanair adatai szerint

175 ezren kérték a jegyük átfoglalását, 63 ezren pedig a jegyár visszatérítését.

A hét végéig az utasok jelentős részének, 300 ezer embernek találnak megoldást - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

2000 járatot töröltek

A Ryanair pénteken teljesen váratlanul jelentette be a honlapján, hogy

azonnali hatállyal napi 40-50 járatát törli október végéig,

ami mintegy kétezer járat kiesését jelenti. A budapesti járatok közül a szerdai, 3717-es és 3718-as London-Stansted és Budapest közti járatokat törölték.

A légitársaság hangsúlyozta, hogy a törlések a járatok kevesebb mint 2 százalékát érintik, és az a céljuk, hogy helyreállítsák a járatok közlekedésének pontosságát. Szeptember első két hetében a megszokott 90 százalék helyett a járatoknak már

kevesebb mint 80 százaléka közlekedett pontosan

a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége és sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a hajózó személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt.

A Ryanair eddig az áprilistól márciusig terjedő év szerint engedte a szabadságolást, a jövő évtől kezdve azonban a naptári év szerint kell alakítani a szabadságolási rendszert. Ennek következményeként a hajózó személyzetnek (pilóták és légiutas-kísérők egyaránt) idén december végéig ki kell venniük a szabadságukat.

A Ryanairnek térítésmentesen kell átfoglalnia a jegyet

A légi utasok jogait szabályozó uniós direktíva szerint a Ryanairnek akkor is térítésmentesen kell átfoglalnia a jegyet,

ha a saját hálózatában nem tudja megoldani az utas elszállítását.

A Ryanair azonban nem kötelezhető arra, hogy a következménykárokat (autóbérlés, szállás) megfizesse.