Kijárási tilalom lépett életbe Kirkukban

Top PW
An Iranian Kurdish female member of the Freedom Party of Kurdistan (PAK) keeps a position in Dibis, some 50 kms northwest of Kirkuk, on September 15, 2014. The world's top diplomats pledged today to support Iraq in its fight against Islamic State militants by "any means necessary", including "appropriate military assistance", as leaders stressed the urgency of the crisis. AFP PHOTO/SAFIN HAMED
Vágólapra másolva!
Az etnikailag vegyesen lakott észak-irkai Kirkuk városban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, miután a helyi kurdok és türkmének keményen összecsaptak.
Vágólapra másolva!

Az Iraki Türkmén Front nevű párt egyik kirkuki irodájára motorbiciklis fegyveresek támadtak rá. A fegyveresek és a biztonsági őrök között tűzharc alakult ki, melyben

egy ember meghalt ketten pedig megsebesültek.

Pár órával később a járőröző rendőrök megtámadtak egy másik pártirodát is. A rendőrök között volt az egyik megölt támadónak fivére is. A támadás után heves összecsapások alakult ki a kurdok és a türkmének között. Az összecsapásnak egy vegyes etnikumú rendőri egység vetett véget.

Forrás: AFP/Safin Hamed

Kirkuk igen színes város, ugyanis arabok, kurdok, türkmének, muszlimok és keresztények élnek együtt.
Szeptember 25-én tartották volna meg Kurdisztán függetlenségéről szóló népszavazást, amit végül az iraki legfelsőbb bíróság felfüggeszteni kívánt. Mindemellett a bagdadi parlament felhatalmazta a kormányt, hogy minden eszközzel akadályozza meg a népszavazás megtartását.