Szijjártó: Magyarországon senkinek sem kell félnie

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter
Vágólapra másolva!
Ameddig Magyarországot ez a kormány vezeti, addig nemzetiségi és vallási hovatartozástól függetlenül senkinek sem kell félnie, bár Európa számára a legnagyobb kihívás a biztonság - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés után.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető New Yorkban vesz részt az ENSZ közgyűlésének 72. ülésszakán, látogatása során amerikai zsidó szervezetek képviselőivel is találkozott.

Szijjártó Péter közölte: az Európa számára a

legnagyobb kihívás a biztonság,

vajon az európai vezetők helyre tudják-e állítani a kontinens és az ott élő emberek biztonságát. A biztonsági kihívások még hangsúlyosabbak a nemzetiségi, illetve a vallási közösségek számára, így az Európában élő zsidó közösségeknek is - mutatott rá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (korábbi felvétel) Forrás: MTI/Illyés Tibor

Arról biztosította az Egyesült Államokban élő zsidók szervezeteit, hogy a magyar kormány két dologban nem ismer kompromisszumot. Az egyik Magyarország és a magyar emberek biztonsága:

Mint mondta, Magyarország kormányának az a felelőssége, hogy ne engedjen EU nyomásának, hanem

Emellett "nem ismerünk kompromisszumot az antiszemitizmussal szemben meghirdetett zéró tolerancia vonatkozásában sem, ameddig ez a kormány vezeti Magyarországot, addig senkinek sem kell félnie függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségi vagy vallási közösséghez tartozik".

Magyarország kormánya garantálja, hogy

minden vallási közösséghez tartozó ember biztonságban

érezheti magát az országban – jelentette ki. A zéró tolerancia jegyében hirdettek harcot az antiszemitizmussal szemben, és "büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország kormánya azon európai kormányok közé tartozik", amelyek a legtöbbet teszik az antiszemitizmussal szemben - mondta.

Szijjártó Péter felidézte: egymilliárd forintból felújítják az elhanyagolt zsidó temetőket Magyarországon. Mindezt a vallási hagyományok és szabályok tiszteletben tartásával teszik - tette hozzá.