Londoni terror: folytatják a házkutatásokat

London metró robbanás
Members of the emergency services and armed police officers work alongside an underground tube train at a platform at Parsons Green underground tube station in west London on September 15, 2017, following an incident on an underground tube carriage at the station. Police and ambulance services said they were responding to an "incident" at Parsons Green underground station in west London on Friday, following media reports of an explosion. "We are aware of an incident at Parsons Green tube station. Officers are in attendance," London's Metropolitan Police said on Twitter. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
Folytatódott a két őrizetbe vett terrorista kihallgatása, és a házkutatás abban a két londoni elővárosban, ahol nem hivatalos értesülések szerint laknak.
Vágólapra másolva!

A brit média hétfőn megnevezte az egyik terroristát: a másodikként elfogott 21 éves férfi Yahyah Faroukh, aki a Heathrow repülőtér közelében él.

A The Times azt írta, hogy Faroukh szíriai, korábban Damaszkuszban élt, és legalább

négy éve lakik Londonban.

A lap úgy tudja, Faroukh is élt abban a házban, ahol egy idős brit házaspár - a 88 éves Ronald Jones és 71 éves felesége, Penelope Jones - nevelőszülőkként

268 mostoha sorsú gyermeket fogadott be, köztük migránsokat is.

Emiatt II. Erzsébet királynő 2010-ben kitüntette őket. Úgy tudni, a metrómerénylet miatt elsőként elfogott 18 éves férfi is ott lakott, őt is befogadták az idős emberek. Az ő neve egyelőre nem ismert.

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A ház Sunbury-on-Thames kisvárosban van, ahol szombaton fegyveres rendőrök jelentek meg, és átkutatták az épületet. A

házkutatás még hétfőn is tartott.

A brit sajtó szerint a hatóságok a 18 évest gyanúsítják a londoni metróban elhelyezett pokolgép elhelyezésével.

A bomba nem robbant fel, csak lángra kapott, de a támadásban így is 30 utas megsérült.

A 18 éves fiú neve hétfőig nem került nyilvánosságra, de Sunbury tanácsának vezetője a brit médiának nyilatkozva hétfőn azt mondta: tudomása szerint a fiatal férfi Irakból ment el 15 éves korában, miután szülei meghaltak.

Forrás: AFP/@RRIGS/Ho

A nyomozóhatóságoknak két hetük van a két őrizetes kihallgatására, és annak eldöntésére, hogy vádat emeljenek-e ellenük.

A pénteki merénylet után a legmagasabb, kritikus szintre emelték Nagy-Britanniában a terrorkészültségi szintet, de a riasztási fokozatot már vasárnap este visszaállították a korábban érvényben volt második legmagasabb szintre.

Ez azt jelenti, hogy az elhárító hatóságok már nem tartanak azonnali újabb támadástól.