Terrortámadásra készültek, börtönre ítéltek két nőt Oroszországban

Vágólapra másolva!
Elítéltek Oroszországban két nőt amiatt, hogy terrortámadásra készültek egy forgalmas szórakozó- és üzletközpontban.
Vágólapra másolva!

A Rosztov-na-Donuban székelő észak-kaukázusi hadbíróság 14 év és hat hónap fegyházbüntetésre ítélte Tatyjana Karpenkót, akit terrorcselekmény előkészítésében, erre való felbujtásban és robbanóanyag törvénytelen beszerzésében talált bűnösnek. Bűntársának, Natalja Grisinának kilenc évre kell fegyházba vonulnia, és azután még egy évig korlátozzák a mozgását terrorcselekmény előkészítése és robbanóanyag tiltott tárolása miatt.

A hadbíróság bizonyítottnak találta, hogy 2015 októbere és 2016 februárja között mindketten terrortámadásra készültek egy forgalmas rosztovi szórakozó- és üzletközpontban, és ehhez házilag készítettek egy pokolgépet.

Rábeszéltek egy harmadik nőt, Viktorija Szemjonovát az öngyilkos merénylet végrehajtására. Őt már korábban elítélték három év szabadságvesztésre, miután beismerő vallomást tett.

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság (SZK) tájékoztatása szerint mindkét vádlott radikális iszlamista mozgalmakkal rokonszenvezett, és osztotta az Oroszországban betiltott Iszlám Állam nemzetközi dzsihadista terrorszervezet, illetve a Kaukázusi Emirátus terrorcsoport nézeteit, amely az előbbinek tett hűségesküt.

Az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet szíriai ága már többször megfenyegette Oroszországot, amióta annak légiereje 2015 szeptemberében beavatkozott a szíriai polgárháborúba a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők oldalán. Oroszországban azóta több terrortámadás is történt.

Áprilisban 16 ember halt meg a szentpétervári metróban elkövetett robbantásban, augusztus közepén pedig több embert megsebesített egy késes támadó a szibériai Szurgut városában.