Újabb embert vettek őrizetbe a londoni merénylet miatt

A londoni metrórobbantásban legalább 20-an megsérültek, köztük gyerekek is.
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek vasárnap egy 21 éves férfit a londoni metróban péntek reggel elkövetett merénylet miatt. A nyugat-londoni Hounslow városrészben fogták el a terrorellenes törvény alapján, egy londoni rendőrőrsre vitték.
Vágólapra másolva!

Ő a második, akit a pokolgépes merénylettel kapcsolatban őrizetbe vettek. Előző nap egy 18 éves férfit fogtak el a délkelet-angliai Dover kompkikötőjének indulási csarnokában. A brit sajtó meg nem erősített értesülései szerint a hatóságok

őt gyanúsítják azzal, hogy elhelyezte a házi készítésű pokolgépet a londoni metró District Line nevű vonalának egyik szerelvényén.


A szerkezet nem robbant fel, de meggyulladt, és a hőtől 30-an megsérültek.

A brit terrorkészültségi szint továbbra is a legmagasabb, kritikus szinten van. Erről a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) döntött, amely a kormánytól függetlenül működik. A legmagasabb, kritikus riasztási fokozat elrendelése lehetővé teszi, hogy a brit hadsereg segítséget nyújtson a rendőrségi munkához.

Forrás: MTI/EPA/Will Oliver

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka nem sokkal az intézkedés bejelentése után elmondta: annyi katonai segítséget kért a kormánytól, amennyi lehetővé teszi ezer fegyveres rendőr átirányítását az eddig általuk ellátott biztonsági őrzési feladatokról „a megnyugtató jellegű” járőrözési feladatokra.

- mondta Amber Rudd brit belügyminiszter a BBC televízió vasárnap délelőtti politikai magazinműsorában.

Rudd ezekről nem tárt fel részleteket, úgy fogalmazott azonban, hogy a terrorizmus szempontjából "ilyen éve még nem volt" Nagy-Britanniának.
Arra a felvetésre, hogy a londoni metróban elkövetett pénteki merényletet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára, és a dzsihadista csoport szerint vannak még fel nem robbant pokolgépek, a brit belügyminiszter kijelentette, hogy az elhárító szolgálatoknak semmiféle olyan információjuk nincs, amely ezt alátámasztaná.

Frissítés:

Csökkentették a péntek este elrendelt legmagasabb, kritikus szintről a brit terrorkészültségi fokozatot. Amber Rudd belügyminiszter vasárnap délutáni bejelentése szerint visszaállt a pénteki intézkedésig érvényben volt második legmagasabb riasztási szint.