Nagy erejű tájfun csapott le Japánra

Vágólapra másolva!
Nagy erejű tájfun csapott le vasárnap Japán délnyugati partjaira, komoly fennakadásokat okozva a közlekedésben.
Vágólapra másolva!

A japán meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint az idei viharszezon 18-dik tájfunja a Kjúsú-sziget a Kagosima prefektúrájában ért partot, heves esőzések és közel 180 kilométer/órás széllökések kíséretében. A Talim névre keresztelt tájfun keleti-északkeleti irányban halad mintegy harminc kilométer/órás sebességgel.

Nem kizárt, hogy gyakorlatilag végigvonul Japán egész területén, és két nap múlva hagyja el a szigetország északi részét, majd folytatja útját az Oroszországhoz tartozó Szahalin felé.

Az erős vihar közel kilencméteres hullámokat korbácsolt.

A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a nagy mennyiségű csapadék miatt fennáll az árvizek és földcsuszamlások veszélye.

A repülőtereken eddig több mint 640 járatot töröltek el, a fennakadások gyakorlatilag minden légitársaságot érintenek. Gondok vannak a vasúti közlekedéssel is, nem jár a Sinkanzen szuperexpressz sem két nagyváros, Kumamoto és Kagosima között, és a kompok se közlekednek.

Kagosima prefektúrában mintegy 1400, Mijazakiban 600 háztartás maradt áram nélkül. E két, illetve a tájfun útjában fekvő további három prefektúra, Óita, Kumamoto és Fukuoka több százezer lakójának azt tanácsolták a hatóságok, hogy hagyják el az otthonukat.