Izland: lemondott a miniszterelnök, egy kislányt megerőszakoltak

Bjarni Benediktsson
Bjarni Benediktsson, Finance Minister and leader of the Progressive Party’s coalition partner, talks to media after a meeting with the president of Iceland on April 5, 2016 in Reykjavik. Iceland's Prime Minister Sigmundur David Gunnlaugsson resigned Tuesday amid massive protests over hidden offshore holdings, the first major political casualty after the leak of the so-called Panama Papers financial documents. / AFP PHOTO / HALLDOR KOLBEINS
Vágólapra másolva!
Az izlandi elnök szombaton elfogadta a miniszterelnök lemondását, aki szerint az újabb előrehozott választások legvalószínűbb időpontja november 4-e. Gudni Th. Johannesson elnök szombaton fogadta Bjarni Benediktsson kormányfőt, majd később találkozott más pártvezetőkkel is.
Vágólapra másolva!

A kormányfő pénteken jelentette be, hogy a szigetországban ismét előrehozott választásokat kell tartani, miután a a Fényes Jövő nevű párt kilépett a hármas kormánykoalícióból, arra hivatkozva, hogy "súlyosan megrendült a kormányba vetett bizalma" a miniszterelnök apja körül kipattant botrány nyomán.

Bjarni Benediktsson Forrás: AFP/Halldor Kolbeins

Nyilvánosságra került ugyanis, hogy

Benediktsson apja még tavaly levélben kérte a hatóságokat, hogy egy régi barátját töröljék a bűnügyi nyilvántartásból. A férfit, Hjalti Sigurjon Haukssont 2004-ben ítélték el amiatt, hogy 12 éven át csaknem mindennap megerőszakolta kiskorú mostohalányát.

Az izlandi törvények szerint egy súlyos bűncselekményért elítélt személy kérheti a hatóságoktól "becsületének helyreállítását", miután leszolgálta büntetését, és ismét tiszta lappal kereshet alkalmazást, de ehhez szükség van egy közeli barátja vagy munkatársa ajánlására is.
A kormánykoalícióból kilépő párt azt nehezményezte, hogy

az ügyet a kormánytagok, köztük elsősorban a miniszterelnök pártjához tartozó korábbi igazságügyi miniszter megpróbálták eltitkolni a nyilvánosság elől.

Benediktsson pénteken azt mondta, sokkolta őt, amikor értesült apja leveléről, és hozzátette, hogy egyes izlandi törvények "egyáltalán nincsenek szinkronban a modern értékekkel".
A három pártból álló jobbközép izlandi kormánykoalíció idén januárban, két hónappal a legutóbbi (szintén előrehozott) választások és több sikertelen kormányalakítási kísérlet után jött létre. Az előző koalíció a tavaly tavasszal kirobbant nemzetközi offshore-botrány, az úgynevezett Panama-iratok miatt bukott meg. A botrány során a pénzügyminiszteri tisztséget betöltő Benediktsson neve is előkerült, mint egy Seychelle-szigeteken bejegyzett befektető cég részvényeséé.